Skip to main content

Actueel

100 dagen HR-directeur: roerige tijden, maar veerkrachtiger dan ooit

Drie maanden geleden had nog niemand in Nederland van het woord coronavirus gehoord. Honderd dagen verder en de wereld ziet er compleet anders uit. We vroegen William van den Bungelaar hoe hij zijn eerste honderd dagen als HR-directeur heeft beleefd.

William, hoe zou je jouw honderd dagen directeurschap omschrijven?

“In twee woorden samengevat: bizarre dagen. ERAC probeert niet alleen op maatschappelijk vlak het verschil te maken, maar we zijn ook achter de schermen bezig om ons bedrijf gezonder, fijner en gezelliger te maken. We hebben een heel fijne start gehad van het jaar. Zo hebben we met HR dit jaar persoonlijke verjaardagscadeautjes, een vegetarische lunch en luchtzuiverende planten geïntroduceerd. Daarnaast zijn we bezig om te kijken hoe onze adviseurs over kunnen schakelen op elektrisch reizen en ze de mogelijkheid te bieden om op afstand te werken. Maar ja, daarna kwamen we al snel voor de grootste uitdaging van werkgevers te staan: de coronacrisis.”

Hoe ga je daar als HR-directeur mee om?

“Het is belangrijk om als bedrijf duidelijkheid te geven door te blijven communiceren. Meteen na het besluit om iedereen thuis te laten werken hebben we een kaartje gestuurd om collega’s een hart onder de riem te steken. Ik heb collega’s gebeld om samen te kijken waar zij behoefte aan hebben. Denk dan aan het vrijgeven van werktijden, checken of het ook thuis ergonomisch in orde is en hulp bieden wanneer ze het niet geregeld kunnen krijgen. Verder is het belangrijk om als HR-directeur goed bereikbaar te zijn, want onze medewerkers werken nu vaker ook vroeg in de ochtend, later in de avond of in het weekend.”

Het is belangrijk om als bedrijf duidelijkheid te geven door te blijven communiceren.

Wat is het allerbelangrijkste wat je in deze tijd moet doen als bedrijf?

“Vertrouwen in de zelfstandigheid, veerkracht en verantwoordelijkheid van collega’s. Zij maken tenslotte het verschil.”

Wat voor invloed heeft deze crisis op ERAC?

“We merken natuurlijk dat afspraken even in de ijskast worden gezet en dat besluitvorming is vertraagd. Maar onze detacheringen lopen gewoon door en we zijn nog steeds volledig bezet. Fijn is dat we een goede relatie hebben met onze klanten. We investeren veel in de mens achter de zakelijke afspraak en merken dat we daarom ook nu (met vooral online overleg) ons werk prima kunnen doen. Nieuw is wel het voeren van online sollicitatiegesprekken, maar ook dat is geen obstakel gebleken. We zijn er in geslaagd om al heel vroeg in 2020 onze uitbreidingsambitie te realiseren, dus dat is goed nieuws.”

Het is mooi om bevestigd te zien dat we zoveel expertise en veerkracht in huis hebben.

Wat zijn de belangrijkste lessen van de coronacrisis?

“Je ziet in dit soort tijden dat er snel duidelijk wordt wat wel of niet werkt. Deze lessen zullen we zeker meenemen. Een voorbeeld: voor de crisis waren we al bezig om te kijken hoe we flexibeler konden werken en hoe we slimmer gebruik konden maken van onze ICT-faciliteiten. Dat hebben we noodgedwongen sneller geïmplementeerd, zodat we thuis efficiënter werken en communiceren. Met succes! Natuurlijk zijn we er nog niet, maar het is mooi om bevestigd te zien dat we zoveel expertise en veerkracht in huis hebben. ERAC is een stressbestendig en sterk merk. Als HR-directeur is dat natuurlijk heel erg fijn om te zien.”

Welke prioriteiten stel je voor de toekomst?

“We investeren in vitaliteit, werkplezier en werkgeluk. Niet alleen omdat we een moderne werkgever willen zijn, maar vooral ook omdat het past bij ons DNA. Ik stop samen met onze coaches veel tijd in de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers. Zo blijven we werken aan onszelf en aan ons bedrijf, samen met de ERAC Academy. Maar ieders gezondheid staat natuurlijk voorop. Dat gold altijd al bij ons, maar momenteel is het prioriteit nummer één.”

Nieuwsoverzicht

William beter leren kennen?

Kom alles over hem te weten in zijn editie van De Mens ERAC(hter).

Lees verder

Meer artikelen

Actueel

Financiering van uw project zonder Nationaal Groeifonds?

Wat zijn de alternatieve financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten nu het Nationaal Groeifonds is uitgesteld?
Actueel

Naar een sterker en duurzamer Europa

In dit artikel deelt Sabine Zwaans haar inzichten over de belangrijkste bevindingen van het recent gepubliceerde negende cohesierapport van de…
Actueel

Gecoördineerde aanpak voor meer tempo in circulaire economie

De overgang naar een circulaire economie verloopt te traag. Een gezamenlijke en gecoördineerde aanpak is een van de noodzakelijke factoren…