Ambassadeurs

Carlo Bekx

Adviseur

Carlo Bekx is in februari 2023 bij ERAC begonnen aan zijn afstudeerstage voor de studie Finance and Control aan de Fontys in Eindhoven. Na het afronden hiervan in juni 2023 is hij meteen aan de slag gegaan als trainee. Hij werkt nu mee in Team Project Control waarbij hij projecten begeleidt op controlewerkzaamheden.

Waarom werk jij zo graag bij ERAC en niet ergens anders?

Ik heb natuurlijk nog niet extreem veel ervaring met banen in dit vakgebied, omdat ik nog maar net afgestudeerd ben. Maar ik kan het werken hier wel vergelijken met een meeloopstage die ik tussentijds heb gevolgd. Het eerste wat mij hier dan heel positief verraste was de openheid en de vrijheid die je hebt. Ik had ervaring in wat grotere bedrijven en dit heeft dan toch nog compactheid en daardoor lekker veel persoonlijk contact.

Iedereen was vanaf dag 1 heel erg geïnteresseerd in mijn opdracht en in mijn werkzaamheden. Je mag ook iedereen hier zomaar aanspreken. In tegenstelling tot grotere bedrijven, waar je toch meer een nummertje bent, ben je hier wel echt een naam en een persoon. Dat vind ik echt heel fijn aan deze werkcultuur.

Welk project waar je aan gewerkt hebt vond je nu echt super interessant, en waarom?

Over het algemeen vond ik tot nu toe de EFRO-projecten het leukste. Dat is een Europese regeling waarbij regionale projecten worden gesubsidieerd. Die inhoud van de projecten vind ik ook erg interessant om te volgen. Wat er dan voor mij uitspringt is project VVE Transitiecentrum Brabant, afgekort VTCB, omdat ik daarin wel echt een wat grotere rol heb mogen nemen. Ik was het aanspreekpunt voor de klant, ging mee naar klantbezoeken, ik begeleidde de accounts-controle en had contact met de managementautoriteit. Sharon was als projectleider nog steeds eindverantwoordelijk voor de opdracht, maar ik heb het complete plaatje mogen uitvoeren. Daarom springt dat project eruit voor mij.

Wat moet iemand die geïnteresseerd is in ERAC echt weten over ons werk, en over de medewerkers zelf?

Wat ik vooral wel heel leuk vind aan het werk bij ERAC, is dat het heel divers is. Eigenlijk ziet geen enkele dag er hetzelfde uit. De ene dag ben ik bezig met administratieve dingen, de andere dag ben ik toch wat meer rapportages op aan het stellen en controleren, of soms geef ik advies. Zo lopen de werkzaamheden ook heel erg uit elkaar, waardoor geen enkele dag hetzelfde is.

Ik denk ook dat iemand zou moeten weten hoe de werkcultuur is. Hoe open iedereen hier is, de goede sfeer, en dat we van nature toch nog het gemoedelijke, kleine, Brabantse advieskantoor zijn, terwijl het toch al wel een redelijk groot bedrijf is. Ik denk dat dat zeker iets is wat mensen aan kan spreken.

Kan je nog iets vertellen over het traineeship en hoe jij dit ervaart?

Toen ik aan het traineeship begon was ik natuurlijk klaar met stage, ik had een hele opleiding afgerond. Ik was kort gezegd een beetje klaar met het traditioneel leren zoals je dat op school doet. Zo’n traineeship is in dat opzicht echt heel fijn, want je gaat gewoon werken. Je krijgt een mooi salaris, terwijl je in het traineeship toch ook nog een mooi opleidingsaanbod krijgt. Dit zijn bijvoorbeeld cursussen, eigenlijk op hard- én soft skills. Je leert hierdoor nog genoeg aan vaardigheden, die je de rest van je carrière nog goed kan gebruiken. Dat is een van de redenen waarom zo’n traineeship toch ook wel heel aantrekkelijk is.

In een opleiding leer je natuurlijk meer in de boeken en van theorie, maar in de praktijk is het vaak net iets anders. Er zijn veel uitzonderingen op de regel, wat je alleen leert door het te doen in de praktijk. Ik denk hoe dan ook dat het vak subsidieverantwoording, iets is wat je gaandeweg moet leren. Het is ook niet iets wat je tijdens een opleiding aangeleerd krijgt. Natuurlijk de basis vanuit project control wel, en die heb je ook echt nodig, maar zodra je echt met subsidies gaat werken is het eigenlijk compleet iets nieuws.

 

“Wat ik fijn vind aan het traineeship, is dat je al volwaardig aan de slag gaat als adviseur terwijl je, naast werkervaring, veel kennis opdoet dankzij de verschillende trainingen”

Carlo Bekx, Adviseur