Waarom werk jij zo graag bij ERAC en niet ergens anders?
Wat een leuke vraag! Toen ik afgestudeerd was, wilde ik eigenlijk zo snel mogelijk aan de slag. Ik heb vooral gekeken naar banen in Limburg, waar ik vandaan kom, maar daar waren niet echt veel mogelijkheden waar ik enthousiast van werd. Ik heb verschillende dingen gedaan, ook bijvoorbeeld bij een notaris. Hier heb ik een jaar gewerkt, maar daar was geen enkele link met Europa. Ik had echter wel European studies gestudeerd.
Ik ben toen echt op zoek gegaan naar een baan met een Europese link. Ook het feit dat ik waarschijnlijk naar Breda zou gaan verhuizen speelde mee. Toen kwam ik al snel bij ERAC uit. Gebeld, gesolliciteerd en binnen 2 weken was ik aangenomen. Dit ging echt heel snel. Meteen aanpakken en door, wat ik heel fijn vond. Dat toonde ook echt aan dat ERAC het ook wilde en dat motiveerde mij enorm.
Wat ik bij ERAC heb gemerkt toen ik als trainee begon, is dat ERAC een van de weinige plekken is waar je echt meteen de vrijheid en de verantwoordelijkheid krijgt om je door te ontwikkelen. Vaak wordt een trainee toch wel gezien als een stagiair, wat bij ERAC niet het geval is. Nu worden stagiaires ook mega goed behandeld, maar bij een trainee zit er vanaf dag 1 wel een stuk toekomstperspectief in. Je bent echt werknemer, een volwaardig lid en onderdeel van de organisatie. Ze gaan er eigenlijk al vanuit dat je blijft en dat je door gaat groeien naar een vast contract. Dat motiveerde mij ook echt om altijd 100% te geven.
Nu ben ik afgelopen jaar Medior geworden. Waar ik eigenlijk een traineeship van 2 jaar had, mocht ik eerder doorstromen. Nu ben ik in totaal maar 1 jaar en 3 maanden trainee geweest voordat ik Medior werd. Dat is ook een teken dat ze je van begin af aan serieus nemen.
Een ander fijn aspect van het werken bij ERAC is dat het echt een warm bad is waarin je terecht komt. Alle collega’s zijn heel professioneel, maar het voelt ook gewoon heel aangenaam en heel low-key als je binnen komt.
Welk project waar je aan gewerkt hebt vond je nu echt super interessant en waarom?
Een project waar ik aan gewerkt heb en nu nog steeds aan werk, is de monitor. Het ERAC Monitoringssysteem is een uniek product dat is in 2016 in het leven geroepen. Ik vond het heel interessant om te zien, want je weet natuurlijk, als je heel veel omgaat met subsidies, dat je verschillende lagen van subsidies hebt. Europees, Nationaal en Regionaal. Hoe dat nou precies terecht komt, bij wie en wat voor soort bedrijven er gebruik van maken, daar heeft ERAC de tool voor om dat in te kunnen zien. Ik kon toen onderdeel uit gaan maken van het Monitor team, dus kreeg ik ook echt cijfers te zien waarvan ik echt dacht: wow, op deze manier heb ik nog nooit inzicht gehad in wat er in Nederland beland qua subsidies. Je weet dat subsidies een grote rol spelen, maar om de harde cijfers te zien maakt toch een andere indruk.
Die tool gebruiken we daarin ook om bedrijven verder te helpen, organisaties verder te helpen, het is echt gewoon een middel dat wordt gezien als startpunt en dat ingezet kan worden voor verschillende kwantitatieve en kwalitatieve doeleinden. Ik denk dat dat wel echt het leukste is wat ik tot nu toe heb gedaan en dus nog steeds doe.
Wat moet iemand die geïnteresseerd is in ERAC echt weten over ons werk en over de mensen zelf?
Ik denk, de rol van een adviseur. Daar moest ik ook wel aan wennen. Met name ook in onze tak van sport, het is echt heel dynamisch. Je hebt geen 9 tot 5 standaard werkdag. ERAC biedt veel flexibiliteit, waardoor je je dag echt zelf ik kan delen.
Daarnaast spelen meerdere factoren spelen een rol in ons werk. Politiek speelt een rol, maar eigenlijk alles wat er in Nederland gebeurt kan invloed hebben op ons werk. Daar moet je tegelijk ook kansen in kunnen zien. Je bent met heel veel verschillende thema’s bezig, je moet dus ook open staan om thema’s mee te krijgen waarvan je eerst dacht helemaal niks mee te hebben. Ook bij dat spotten van kansen moet je denk ik ook echt proactief zijn. Wij willen natuurlijk wel het onderscheid maken, het verschil maken. Ik vind dat de hele sfeer bij ERAC dat ook uitstraalt, dus we streven wel echt omdat verschil te maken. Daar moet je wel in mee kunnen bewegen als je hier terecht komt.
En dan over het werken bij ERAC, in termen van de sfeer. Kan je iets vertellen over hoe je dat ervaart?
Ja, die is heel goed. Ik vind het altijd een beetje cliché om te zeggen, voelt als familie. Zo wil ik het eigenlijk daarom ook niet noemen, maar je komt wel echt in een warm bad terecht. Ik heb nog nooit iemand gesproken bij ERAC die niet sociaal is, die niet open staat voor anderen en iedereen toont ook echt interesse. Wat doe jij? Waar ben jij mee bezig? Het werkt daardoor gewoon heel prettig.
Je merkt ook dat we heel goed het onderscheid kunnen maken tussen wanneer het heel professioneel en werk gerelateerd moet zijn en wanneer niet. Tijdens PERAC activiteiten zie je toch dat iedereen lekker los komt, bijvoorbeeld in het weekend. En, dat iedereen wel ervoor kiest om naar een personeelsuitje op een zaterdagmiddag te gaan, omdat het gewoon super gezellig is. Dat zegt ook echt wel heel veel. Het zijn niet de verplichte vrijdagmiddagborrels waar we aan meedoen, waarbij je om 5 uur denkt: Oh, nu mag ik gaan omdat mijn werkdag officieel voorbij is. Die instelling heeft echt niemand. Ze zijn er omdat ze het oprecht leuk vinden en omdat ze met iedereen goed op kunnen schieten.
Tegelijkertijd is het geen verplichting. Ik zit ook bij de personeelsvereniging en we proberen natuurlijk ook activiteiten te organiseren die voor iedereen een beetje leuk zijn. We hebben natuurlijk wel wat verschillende leeftijdscategorieën bij ERAC, heel veel typen mensen. We proberen altijd wel activiteiten te organiseren waarbij iedereen een beetje aansluiting kan vinden, naast activiteiten waarbij iemand misschien denkt van, dat heb ik nog nooit gedaan.
Je hebt natuurlijk het traineeship afgerond, kan je nog iets vertellen over hoe je dat ervaren hebt?
Nou eigenlijk heel erg fijn. Zoals ik al zei, het traineeship heeft wel telkens toekomstperspectief. Je wordt volledig, in hoeverre dat mogelijk is, meegenomen in bepaalde projecten. Ook naar klanten toe, dus eigenlijk in alle facetten die ERAC heeft, wordt je meegenomen. Telkens met het doel om je klaar te stomen voor het echte werk. Terwijl je eigenlijk dat werk al aan het doen bent. Je krijgt alleen nog wel actieve begeleiding en ondersteuning van je ‘traineebegeleider’.
Je mag op je gezicht gaan, je mag fouten maken en het is juist goed om dat te doen. Er wordt ook gewoon over gepraat als er iets mis gaat, daar leer je namelijk juist het meeste van. We streven wel naar kwaliteit, dat alles zo goed mogelijk is, maar we laten die imperfecties ook zien.
Ik denk ook dat die hiërarchie, want natuurlijk is er qua levels en qua kennis een hiërarchie, dat je die op de vloer bijna niet merkt. Dat vind ik persoonlijk heel fijn. Ik ben toen ook met een aantal mensen tegelijk als trainee gestart, dus je hebt ook echt een groepje. Dat groepje wordt eigenlijk ook een soort vriendengroep. Je kunt altijd terugvallen op iemand van die groep, om meningen te krijgen en ervaringen te delen. Ik merkte op een gegeven moment wel aan mezelf dat ik klaar was om door te stromen. Dat kan je ook open bespreken.
Heb je dat zelf aangegeven, of is het meer over tijd duidelijk geworden?
Ik heb toen wel bij mijn leidinggevende aangegeven dat ik klaar was om Medior te worden, maar ik merkte dat er nog iets miste. Hij vond dat ook, maar wat moet je dan doen? Hij nam mij daar heel erg in mee, en uiteindelijk heb ik mijn traineeship eerder mogen afronden en ben ik Medior geworden. Dat toont ook aan dat ERAC met je meedenkt, je kwaliteiten ziet en daarop anticipeert.
“Ik heb nog nooit iemand gesproken bij ERAC die niet sociaal is, die niet open staat voor anderen, en iedereen toont ook echt interesse”
Chantal Peters, Medior Adviseur