Ambassadeurs

Huub Vaessen

Medior adviseur

Huub Vaessen is een van onze Medior Adviseurs. Met Economie als studie en verschillende werkervaringen op beleidsgebied is hij in 2022 bij ERAC begonnen als trainee. Hij vertelt over zichzelf en zijn ervaringen bij ERAC.

Hoe ben je precies bij ERAC terecht gekomen?

Ik zat eerst bij de gemeente Oosterhout, daar had ik een kortlopende opdracht. Die opdracht ging aflopen, en na een tijdje in gemeenteland gezeten te hebben wilde ik wel iets doen met gemeenten en de onderwerpen waar ze daar mee bezig zijn. Ik wilde echter niet per se weer binnen een gemeente werken. Ik ging toen dus op zoek naar een plek waar ik met dat soort onderwerpen bezig kon zijn, en die aansluiting had bij mijn studie. Toen heb ik wat gegoogeld en kwam ik ERAC tegen. Wat me als eerste aansprak is wat we deden, met welke onderwerpen je bezig kon zijn. Het was toen nog een beetje vaag, wat je qua werkzaamheden precies gaat doen, maar daar ben ik over in gesprek gegaan. In mijn zoektocht was het dus in eerste instantie echt zoeken naar die thema’s die ik interessant vond. Ook wilde ik niet te ver reizen. Ik woon in Tilburg, dus Den Bosch was toen goed te doen, en Eindhoven nu natuurlijk ook.

Waarom werk jij zo graag bij ERAC en niet ergens anders? 

Ten eerste werk ik dus heel graag met de onderwerpen waar we als ERAC bij betrokken zijn. Het zijn thema’s die echt relevant zijn, niet direct voor mij persoonlijk, maar op de lange termijn toch ook wel persoonlijk. Het zijn namelijk veel belangrijke thema’s op het gebied van de energietransitie. Het is heel interessant om daar mee bezig te zijn, om er veel over te lezen en veel over te zien.

Het tweede is het snijvlak waar we op zitten. Dus het publieke en het private. We doen veel publieke opdrachten voor veel verschillende opdrachtgevers. Ik zei net al, ik werk op dit moment het liefst even niet bij een gemeente, dit vanwege eerdere ervaringen, maar wel met de onderwerpen waar zij zich mee bezig houden. Ook werk ik nog wel veel samen met gemeenten.

Als derde werk ik graag bij ERAC omdat het heel relaxed is. De sfeer is goed, er wordt heel veel aan opleiding gedaan, dat merk ik ook nu ten opzichte van eerdere ervaringen. Ik heb heel snel veel kunnen leren, er is ook gewoon veel aandacht voor opleiding. Je leert veel van het werken in projecten, maar ook van het werken met je collega’s en je krijgt de kans om regelmatig cursussen te volgen.

Welk project waar je aan gewerkt hebt vond je echt heel interessant, en waarom? Heb je een voorbeeld?

Ik denk dat ik 2 type projecten wel wil uitlichten, misschien wel 3. De eerste is een iets langer lopend project, niet echt in projectvorm, maar dat doe ik bij de provincie Noord-Brabant. Daar ondersteun ik bij de uitvoering van een regeling. Waar ik normaal vaak aan de aanvraagkant zit, zit ik daar aan de achterkant van de subsidieregeling. Het leuke daarvan is dat je leert hoe de provincie werkt. Ik krijg veel aanvragen te zien, en het is leuk om te zien waar al die partijen mee bezig zijn. Het is ook leuk om daar iets van te mogen vinden, en je leert daar ook weer heel veel van voor je andere werkzaamheden, voor het aanvragen schrijven. Je krijgt een ander perspectief. Dus die combinatie van al die verschillende projecten zien en de provincie van binnen zien, dat maakt dat het een hele leuke opdracht is. Daar ben ik nu al ongeveer een jaar mee bezig, en dat loopt ook nog ongeveer een jaar door.

Een andere opdracht die ik uitvoer is de ondersteuning van 2 collega’s bij Midpoint Brabant, dat is een triple helix organisatie, die zit tussen het bedrijfsleven, overheid en onderwijs in. Daarbinnen proberen ze projecten op te stellen voor bepaalde thema’s, om dus die samenwerking te stimuleren. Een onderdeel daarvan is de ondersteuning van het MKB bij subsidievragen. Daar ondersteun ik met name Chantal bij. Het is heel leuk om te zien waar mensen mee bezig zijn, bij projecten voor ERAC is het fijn als er een ervaren adviseur bij een project zit, dit vanwege de complexiteit van een project. Bij Midpoint merk ik dat ik met mijn 1,5 jaar ervaring nu in staat ben om ondernemers in de regio zelfstandig te helpen. Dit vind ik heel leuk om te doen.

De derde is een aanvraag die we hebben gedaan voor waterstoftankstations, dus dat is CEF AFIF. Daar heb ik aan 2 aanvragen meegewerkt, en het leuke daarvan is hoe complex dat is. Er wordt ontzettend veel gevraagd vanuit de EU, erg moeilijke vragen ook, en het is leuk om daarmee te puzzelen en om die vragen te beantwoorden in samenwerking met de klant.

Wat moet iemand die geïnteresseerd is in ERAC echt weten over ons werk, en over de medewerkers zelf?

Dat er veel vrijheid is, maar daarmee ook veel verantwoordelijkheid denk ik. Ook dat er veel variatie in het werk is. Die drie dingen zijn samen wel een korte samenvatting. Je krijgt intern echt heel veel vrijheid om aan te geven wat je leuk vindt en waar je wilt meedraaien. Het is niet dat je meteen in het diepe wordt gegooid, maar je hebt wel een bepaalde verantwoordelijkheid. Je werkt namelijk op verschillende projecten tegelijk, wat het werk heel leuk maakt, maar je moet daardoor ook wel goed in de gaten houden wanneer je wat doet. Je moet goed kunnen schakelen. Om dat te plannen is denk ik wel een skill die je op andere plekken wellicht wat minder nodig hebt.

Over de medewerkers zelf kan ik alleen maar zeggen dat iedereen heel behulpzaam en heel aanspreekbaar is. De sfeer binnen de organisatie is altijd goed. Er wordt ook gewoon heel veel georganiseerd, dat maakt het heel leuk. Als er een keer iets is wat je leuk vindt, doe je lekker mee. Als er, zoals laatst, een koffiecursus is en je houdt niet van koffie, dan doe je niet mee.

Kan je nog iets vertellen over het Traineeship dat je afgerond hebt? Hoe heb je het ervaren?

Ik heb dat als heel fijn ervaren, omdat ons werk vrij specifiek is en er komen heel veel specifieke skills bij kijken die je niet per se uit je studie meeneemt. Zo’n studie is meestal heel theoretisch en nu moet je ineens heel praktisch ingesteld zijn. Je moet het echt gaan doen. Ik had wel iets van werkervaring, maar merkte toch dat ik zo’n aspect als planning nog niet echt geleerd had. Dit had ik echter toch wel nodig. Het traineeship was vooral heel gezellig, en je kon ook goed van elkaar leren. De trainingen waren ook goed uitgerust en sluiten aan op het werk. Ik weet dat er dit jaar weer wat is aangepast, dus ik denk dat het steeds beter aan zal sluiten. In het traineeship had je ook een keer per maand een traineemiddag. Hier kon je bijpraten of dan had je het over een bepaald thema. Daarnaast had je af en toe nog losse trainingen. Ik vond zelf die middagen vooral heel leuk.

“Er is veel vrijheid, maar daarmee ook veel verantwoordelijkheid. Ook is er veel variatie in het werk.”

Huub Vaessen, Medior adviseur