Kun je beschrijven hoe een gemiddelde werkdag er voor jou uitziet?
Haha, ik heb geen gemiddelde werkdag! Mijn werkzaamheden variëren enorm: van het verwerken van aanvragen en rapportages tot het bezoeken van een project. Als financieel adviseur bij Stimulus werk je volgens de cyclus van een subsidiejaar. Daarin zijn een paar piekmomenten belangrijk. Bij binnengekomen rapportages beoordeel ik of alle ingediende kosten goed verantwoord zijn. Daarbij kijk ik naar loonkosten, kosten derden, afschrijving voor machines et cetera en check ik of de ingediende kosten overeenkomen met de wet- en regelgeving. Bij het beoordelen van een aanvraag check ik juist de financieel-technische haalbaarheid van innovatieve projecten. Alleen al door de diversiteit van de regelingen en projecten die ik behandel, kan ik zeggen dat ik nooit een standaard werkdag heb.
Welke talenten heb je nodig voor deze functie?
Je moet de juiste prioriteiten kunnen stellen, je hebt namelijk te maken met allerlei verschillende regelingen. De ene heeft een beoordelingstermijn van 90 dagen, de andere weer niet. Of de aanvraagtermijn van een regeling loopt af. In het begin kan dat overweldigend zijn. Mijn agenda is voor mij een heel belangrijk kader om werkzaamheden te plannen. Daarnaast werk ik met een eigen planningsbestand, zodat ik alle statussen van verschillende projecten in de gaten kan houden. Het is de kunst om ieder balletje hoog te houden en er geen te laten vallen. Als je eenmaal zo’n cyclus hebt meegemaakt, krijg je er vanzelf feeling bij.
De functie heet financieel adviseur innovatieprojecten. De focus van het werk ligt logischerwijs op financiën. Maar ik ben van mening dat als je de inhoud van een project niet snapt, je de financiën niet goed kunt beoordelen. Stel dat een factuur wordt ingediend voor een elektromotor en er staat geen projectnummer op de factuur vermeld, dan moet je zelf op basis van de inhoud van het project beoordelen of de factuur subsidiabel is. En daarvoor moet je toch snappen hoe het project in elkaar zit en of die elektromotor daadwerkelijk benodigd is om een prototype te ontwikkelen. Je hoeft absoluut geen techneut te zijn voor deze functie. Ik kom zelf immers ook niet verder dan het in elkaar schroeven van Ikea spullen, maar een beetje inzicht en affiniteit met technische innovaties komen goed van pas!
“Als je de inhoud van een project niet snapt, kun je ook de financiën niet goed beoordelen.”
Wat voor projecten heb je het aflopen jaar bezocht?
Ik heb diverse projecten in mijn portefeuille, bij wie we regelmatig op projectbezoek gaan. Afgelopen jaar ben ik onder andere op bezoek geweest bij Living Lab Autonoom Transport Zeeland. Zij hebben een autonome ‘haventrekker’ ontwikkeld, een voertuig dat automatisch containers over een haventerminal kan vervoeren. Dat is niet alleen noodzakelijk wegens personeelstekort en de steeds krappere marges, maar vooral efficiënt voor de logistiek. Een live demonstratie van dit voertuig tijdens mijn bezoek is de kers op de taart. Heel gaaf om te zien hoe zo’n autonoom voertuig over de haventerminal heen rijdt.
Een heel ander project is het project ReDo Dit betreft de bouw van een wijk met een volledig duurzame energievoorziening. Daarbij gebruiken ze bijzondere innovatieve technieken. Tijdens het bezoek mocht ik door de appartementen in aanbouw heen lopen en kijken in de technische ruimte. Verder heb ik de door Soiltech ontwikkelde menginstallatie bekeken. Dat bedrijf ontwikkelt meststoffen en biostimulanten en daarmee helpen ze land- en tuinbouwbedrijven hun opbrengst op een duurzame manier te maximaliseren. Ook heb ik een project van ModuVision bezocht. Zij hebben een autonome laboratorium robot gemaakt, die allerlei vloeistofsamples automatisch meet en prepareert voor verder onderzoek. Het is dus behoorlijk divers, maar het zijn allemaal super innovatieve ontwikkelingen waar ik als financieel adviseur direct betrokken bij ben.
Voel je je als gedetacheerde genoeg verbonden met ERAC?
Ik vind de detachering juist een verrijking. In plaats van één groep collega’s heb ik er twee. Je werkt inderdaad voor een opdrachtgever, maar wat mij betreft zijn het net zo goed mijn collega’s als de ERAC’ers. Ik ben overigens niet elke dag bij de opdrachtgever op kantoor. Je kunt je dagen flexibel inplannen en zo probeer ik bij alle ERAC-evenementen aanwezig te zijn. Het vereist eigen initiatief om die verbinding te zoeken en die band warm te houden. Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om die verbinding op te zoeken.
“Het is de baan waarvan je misschien niet verwacht dat het de tofste baan ter wereld is, maar dat is het uiteindelijk wel.”
Wat zou je toekomstige collega’s willen meegeven?
Je moet sowieso solliciteren! Het is de baan waarvan je misschien niet verwacht dat het de tofste baan ter wereld is, maar dat is het uiteindelijk wel. Je zit in dit werk echt op het snijvlak van financiën, techniek, projectmanagement, wet- en regelgeving en regionale ontwikkeling. Die afwisseling maakt het absoluut een unieke functie. Je bent steeds met nieuwe projecten bezig en elk project is een potentiële parel voor de Nederlandse economie. Zowel inhoudelijk als financieel voor de begunstigde. Dat is toch leuk om daaraan mee te werken?