Hoe ben je bij ERAC terecht gekomen?
Ik vond de vacature voor Trainee via LinkedIn en hoewel ik al wat andere sollicitaties had gedaan, sprak deze me erg aan ondanks dat het niet precies binnen mijn studiegebied viel. Dit geldt echter voor veel nieuwe adviseurs hier.
De projecten, werkzaamheden en het soort bedrijf leken me erg interessant. Na mijn sollicitatie ging het snel: eerst een online gesprek en kort daarna een fysiek gesprek. Dit was een eyeopener voor me, aangezien ik gewend was aan lange wachttijden of zelfs helemaal geen reactie. Dit snelle en efficiënte proces bij ERAC gaf me een goed gevoel over de organisatie.
Waarom werk jij zo graag bij ERAC en niet ergens anders?
Mijn referentiekader voor organisaties is nog niet heel uitgebreid, maar ik ervaar de sfeer hier als bijzonder goed. Iedereen is open en altijd bereid om een praatje te maken, zowel over werk als informele zaken. Ik merk dat iedereen die ik spreek oprecht geïnteresseerd is en de tijd voor je neemt. Dat vind ik heel prettig. Er heerst een positieve sfeer, met een sterke bereidheid om elkaar te helpen. Collega’s laten regelmatig hun gezicht zien op kantoor en beantwoorden altijd de telefoon als iemand belt.
Er zijn veel boeiende projecten waarbij je de vrijheid hebt om zelf initiatief te nemen en aan te geven wat je interesseert. De mogelijkheid om veel van anderen te leren wordt hier enorm gewaardeerd. Ik ervaar het als zeer fijn: een mooie mix van ervaren en jong talent, waarbij er zowel veel kennis aanwezig is als de kans om nog meer kennis op te doen. Het is bovendien een uitstekende werkplek, ook wat betreft de kantooromgeving.
Welk project waar je aan gewerkt hebt vond je nou super interessant en waarom?
Ik heb twee projecten die eruit springen. Het eerste is een langdurig project en daarin vervul ik een coördinerende projectleidersrol voor een subsidieregeling van de provincie Noord-Brabant. Mijn taken omvatten het formuleren van adviezen, beoordelen van aanvragen, overleggen met een deskundigencommissie en het schrijven van adviezen. Soms komt een advies terug en moet ik een bezwaar of gesprek afhandelen. Dit is leuk omdat ik veel vrijheid heb om het zelf in te richten. Ik heb veel contact met aanvragers, mensen binnen de provincie en degenen met wie ik overleg, wat ook veel leermogelijkheden biedt.
Een ander project dat ik leuk vond, was voor JTF Groningen, eveneens een subsidieregeling. We hebben daar twee aanvragen geschreven, die beide zijn goedgekeurd. Het project richtte zich op arbeidsmarkttransitie. Uit deze opdracht kwam een vervolgopdracht voort: het schrijven van een nieuwe regeling binnen hetzelfde programma.
Daarnaast kregen we nog een opdracht om een proefaanvraag te schrijven om de regeling te toetsen. De persoon die dit vroeg, wil met het proef-projectplan straks een echte aanvraag indienen. Dus het kan goed zijn dat onze proefaanvraag daadwerkelijk gebruikt wordt. Deze ervaringen zijn waardevol omdat het ene project vaak leidt tot nieuwe opdrachten. In de relatief korte tijd dat ik hier werk, vind ik dit soort projecten het leukst. Het is ook een teken van klanttevredenheid: tevreden klanten geven je graag vervolgopdrachten.
Wat moet iemand die geïnteresseerd is in ERAC echt weten over ons werk en over de medewerkers ?
Zoals ik al zei, iedereen die hier werkt is super positief, open, behulpzaam en geïnteresseerd. Een nieuwe medewerker moet die eigenschappen ook hebben: graag een praatje willen maken, je gezicht laten zien op kantoor en goed kunnen samenwerken. Natuurlijk zijn er ook zelfstandige taken, maar samenwerken is in dit werk erg belangrijk.
Daarnaast hechten de meesten hier veel waarde aan een goede werk-privébalans. Je ziet zelden iemand die echt 40 uur op kantoor is. Je moet ook flexibel zijn en verschillende taken door elkaar kunnen doen. Het is divers werk en zeker in het begin leer je heel nieuwe dingen. Je moet dan wel kunnen omgaan met de afwisseling tussen korte en langdurige projecten. Ook als het wat minder makkelijk gaat, is inzet tonen en niet zomaar opgeven belangrijk. Uiteindelijk moet je voor de klant altijd iets opleveren.