ERAC begeleidt PAW-aanvraag voor ‘waterstofwijk’ Hoogeveen

Tachtig nieuwbouwwoningen aansluiten op waterstof en 430 bestaande woningen overzetten op waterstof. Daar start het Drentse Hoogeveen dit jaar mee. ERAC begeleidt de gemeente bij de subsidieaanvraag voor de Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Deze aanvraag is inmiddels goedgekeurd. Adviseur Jelmer Sturm is betrokken bij dit duurzame initiatief.

Wat houdt deze ‘waterstofwijk’ precies in?

“De verwarming van een complete wijk door middel van groene waterstof wordt begin dit jaar voor het eerst in de praktijk gebracht. De nieuwbouwwijk Nijstad-Oost in Hoogeveen is aangewezen als demonstratieproject. Tachtig woningen krijgen bij aanbouw een waterstof cv-ketel die kan worden aangesloten op een standaard aardgasleiding. Met de start van dit demonstratieproject willen we laten zien dat het veilig is.”

Wat is de vervolgstap?

“De bestaande woningen in de naastgelegen wijk Erflanden overzetten op waterstof. Dit gebeurt blok voor blok. Aan het einde van het project gebruiken 530 gezinnen waterstof voor de verwarming van hun huizen. Het uiteindelijke doel is om een extra duurzaamheidsinstrument aan de landelijk gereedschapskist toe te voegen die ergens anders weer makkelijk herhaald kan worden.”

Wat is de rol van ERAC?

“Aan ons de taak om de proeftuinaanvraag van A tot Z te begeleiden. Dankzij onze ervaring met dit soort projecten pakken wij deze rol met beide handen aan. Zo helpen we de gemeente met het zo strak mogelijk op papier krijgen van de subsidieaanvraag. Maar achter die subsidieaanvraag ligt de echte uitdaging: het opstellen van een projectplan en het betrekken van de bewoners bij dit project. Zij zijn ten slotte onze ambassadeurs en moeten de plannen goedkeuren.”

Aan ons de taak om de proeftuinaanvraag van A tot Z te begeleiden.

Hoe betrek je de bewoners hierbij?

“Door het niet vóór de bewoners te doen maar juist samen mét. Voordat we begonnen zijn met het vormgeven van de plannen, hebben we expliciet eerst de bewoners opgezocht. Op die manier worden zij mede-eigenaar en zit je naast elkaar aan tafel om van het project een succes te maken. Samen zijn we bezig om het projectplan vorm te geven. Op basis van hun feedback scherpen we het continu aan.”

Wat maakt dit project zo uniek?

“De nieuwe wijk Nijstad-Oost is een demonstratieproject. In Nederland is waterstof voor het verwarmen van woningen nog nooit eerder toegepast op deze schaal: van de productie tot de levering van de warmte aan huis. We hebben dus echt een primeur te pakken. Maar nog belangrijker: dit project levert bewijs om de stap te kunnen maken naar andere wijken in de rest van Nederland.”

Kees Boer (projectmanager gemeente Hoogeveen)

“We hebben ervaring met het aanvragen van subsidies vanuit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), maar hierbij merkten we dat we vaak te laat een expert inschakelden die kan meedenken. Wat is bij de beoordeling van de projecten belangrijk en hoe schrijf je dat zo scherp mogelijk op?

Dit project in Hoogeveen betekent continu lobbyen en zorgen dat je als gemeente opvalt. Daarom is het belangrijk dat een onafhankelijke partij meekijkt om de argumenten zo sterk mogelijk te onderbouwen. Bij zo’n aanvraag draait het namelijk niet alleen om de inhoud, maar om het zo strak mogelijk op papier te krijgen.

We zochten naar een bureau dat ervaring heeft met proeftuinen en zo kwamen we bij ERAC terecht. Het klikt goed: ERAC biedt de structuur die nodig is tijdens de aanvraag. Als gemeente heb je vaak niet de kennis om dit zelf te laten slagen. Een partij als ERAC geeft die finishing touch in het proces én in het eindresultaat. Dat is ontzettend waardevol.”

Meer weten over dit onderwerp?

Wij beantwoorden al uw vragen.

Neem contact op