Skip to main content

Actueel

Een zee van kansen, is uw organisatie klaar voor de start?

De nieuwe Europese programmaperiode is nu écht gestart. Dit betekent dat er momenteel ook heel veel kansen zijn. In dit vierde deel van de blogreeks ‘Europa op de kaart’ vertelt ERAC-adviseur Anne Sampson wat u nu precies nodig heeft om die kansen ook echt te verzilveren.

Europa op de kaart

In het eerste deel van de reeks ‘Europa op de kaart’ beschreef ERAC-adviseur Anne hoe u Europa voor u kunt laten werken. In het tweede deel informeerde collega Ajsela u over de mogelijkheden in de voorbereiding op de komst van de Europese euro’s. En in het derde deel vertelde Pieter over de laatste stand van zaken en de Europese aanpak als ‘best practice’ voor regionale opgaven.

Eindelijk zijn er verschillende Europese programma’s geopend. De eerste Horizon Europe-openstellingen zijn gepubliceerd en LIFE-projecten kunnen ingediend worden. Binnenkort volgen ook programma’s zoals Interreg-Vlaanderen Nederland en het CEF transport-programma. De eerste EFRO- en Just Transition Fund-openstellingen volgen in het voorjaar van 2022. De overige programma’s publiceren ofwel eind 2021 of begin 2022 hun eerste openstellingen. Er zijn dus tal van mogelijkheden!

Dit is natuurlijk goed nieuws, maar het benutten van financieringsmogelijkheden vraagt best veel van een organisatie. Ik benoem hier twee belangrijke elementen.

1. Van ambities naar projectportfolio

Met de beschikbare miljarden aan subsidies financiert Europa projecten met concrete activiteiten. Er is dus vrijwel geen geld voor ‘beleid’, alleen maar voor projecten. Dit betekent dan ook dat de ambities van een organisatie vertaling naar concrete projecten nodig hebben. Vanuit ideeën kan een portfolio gebouwd worden, de vervolgstap is het maken van een financieringsstrategie.

2. Inzicht in het financieringslandschap

Met het projectportfolio op zak kan vervolgens het Europese financieringslandschap worden betreden. Een goed overzicht van alle mogelijkheden is erg belangrijk, want het Europees financieringslandschap is heel breed, met vele tientallen instrumenten, programma’s en regelingen. Maar overzicht is nog geen inzicht. ERAC heeft daarom drie kompassen ontwikkeld, om zo in het landschap te kunnen ‘navigeren’ en wel tot inzicht te komen.

Er is dus vrijwel geen geld voor ‘beleid’, alleen maar voor projecten. Dit betekent dan ook dat de ambities van een organisatie vertaald moeten worden naar concrete projecten.

Zo is het allereerst van belang dat een project duidelijke én aantoonbare Europese meerwaarde heeft. Dit betekent dat de oplossing of de resultaten van het project ook voor andere organisaties in Europa van belang zijn. Als dat het geval is, kan het landschap onder de loep genomen worden op basis van thema en bijvoorbeeld op welk schaalniveau samengewerkt wordt. De laatste stap is aansluiting zoeken op het niveau van openstellingen. Dit kan alleen als er al zicht is op de activiteiten!

Zodra een passende openstelling is gevonden, begint het ‘finetunen’ van het project. De Europese programma’s en hun openstelling kennen elk specifieke voorwaarden en terminologie. Het projectplan moet hier uiteindelijk op aangepast worden, om zo het project ‘toe te schrijven’ naar de openstelling.

ERAC heeft daarom drie kompassen ontwikkeld, om zo het landschap te kunnen ‘navigeren’ en wel tot inzicht te komen.

Meer lezen?

In de reeks ‘Europa op de Kaart’ schetst ERAC een gericht plan van aanpak om ambities in Europa te verwezenlijken. Lees ook de andere delen van onze blogreeks:

Vragen?

Iedere organisatie en ambitie is anders. Daardoor is het vaak best lastig om het antwoord op vragen online te vinden. ERAC heeft gelukkig jarenlange ervaring en beschikt over alle benodigde kennis om u op ieder punt in het gehele traject uitstekend te helpen en adviseren. Stel gerust uw vragen en neem contact met mij op via annesampson@erac.nl of via 06- 46 28 34 66.

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

ERAC versterkt haar team van partners

19 april 2024. ERAC kondigt met trots aan dat Jolande Wijman, Sharon Struijcken en Anne Sampson zijn toegetreden als aandeelhouders.
Actueel

Financiering van uw project zonder Nationaal Groeifonds?

Wat zijn de alternatieve financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten nu het Nationaal Groeifonds is uitgesteld?
Actueel

Naar een sterker en duurzamer Europa

In dit artikel deelt Sabine Zwaans haar inzichten over de belangrijkste bevindingen van het recent gepubliceerde negende cohesierapport van de…