Skip to main content

Financieel adviseur – Patrick van Welzen

Patrick is een ervaren adviseur en sinds 2015 werkzaam bij ERAC. Bij complexe investeringsvraagstukken is hij strategisch betrokken in transitieprocessen. Hij werkt vanuit een brede interesse, maar Europese (EIB) financieringsinstrumenten hebben zijn speciale aandacht. We vroegen hem om te vertellen over zijn werkzaamheden.

Waarom heb jij voor ERAC gekozen?

Patrick: “Voor mij geen haantjesgedrag, maar een platte organisatie en enthousiaste collega’s. Dat was 7 jaar geleden een belangrijke voorwaarde toen ik hier kwam werken. En het voelde, en dat meen ik echt, als een warm bad bij ERAC. Dat gevoel heb ik tot op vandaag nog steeds. Ik heb leuke collega’s en zolang je je eigen business genereert, heb je de ruimte om te ondernemen.”

Welke eigenschappen zijn essentieel voor jouw functie?

Patrick: “Flexibiliteit. Op maandagochtend wordt mijn agenda overhoop gegooid. Daar moet je tegen kunnen. Ik hoef niet per se ieder uur van de dag te weten wat ik zou moeten doen. Benodigde eigenschappen van een adviseur zijn om te kunnen voelen, zien, doorgronden en te kunnen spelen met bepaalde aspecten ten behoeve van het resultaat. Je hebt dus een bepaalde mate van sensitiviteit nodig. Je moet kunnen doordenken om te beseffen wat iets betekent op langere termijn. Als je dat niet duidelijk in beeld hebt, dan kijk je maar naar een halve foto in plaats van een hele.”

"Wees niet bang om jezelf te laten zien, we kunnen allemaal leren van elkaar.”

Waar krijg jij het meest energie van in je werk?

Patrick: “Door samen met de opdrachtgever toe te werken naar het formuleren van de vraag achter de vraag en vervolgens die met het team uit te voeren. Daar krijg ik echt ontzettend veel energie van. Gisteren had ik een kennismakingsgesprek met een bankier waar ik vertelde hoe onze markt in elkaar zit en uitlegde wat wij doen. Ik merk dat ik dan heel bevlogen over mijn werk praat en trots ben op wat wij doen. Daarnaast krijg ik voldoening naar hoe wij ons de afgelopen jaren intern georganiseerd hebben en veranderd zijn. De omslag is voelbaar en kan alleen nog maar versterkt worden als we jongere mensen in ons team mogen verwelkomen. Dat geeft weer nieuwe inzichten en energiestromen.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Patrick: “Vaak is het een combinatie gesprekken met klanten, netwerken en het ondersteunen van mijn team. Een vraag vanuit een collega popt zo op en een klant kan ook tussendoor bellen. Het kan soms hectisch zijn, maar daarom is het goed om flexibel te zijn. Want hoe mooi is het als jouw adequate optreden zich vertaalt in een nieuwe opdracht bij een opdrachtgever? Of als je het hele team kunt helpen door een vraag goed op papier te zetten?”

En tot slot, kun je nog een wijze les meegeven aan nieuwe medewerkers?

Patrick: “Laat meteen zien dat je ondernemend, proactief en nieuwsgierig bent. Wees niet terughoudend of behouden, want zeker in het begin is er alle ruimte. De kansen en mogelijkheden die je krijgt moet je pakken. Profiteer ervan! Wees niet bang om jezelf te laten zien, we kunnen allemaal leren van elkaar.”

Ook zo'n baan met impact?

Bekijk al onze vacatures

En solliciteer snel