Skip to main content

In 8 stappen naar een succesvolle financieringsaanvraag van uw energietransitie

Houdt uw gemeente zich bezig met de energietransitie? Voor projecten met een brede maatschappelijke relevantie zijn vanuit Europa verschillende subsidies beschikbaar. Het aanvragen van zo’n subsidie kan een ingewikkelde opgave zijn, daarom bespreken we met Willem Jaspers acht stappen voor een succesvolle financieringsaanvraag.

Stap 1: Maak uw te verwachten kosten inzichtelijk

“De tekenfase is afgerond, het project is bepaald, de doelen gesteld: tijd om te kijken naar het kostenplaatje. Maak een uitgebreide kostenanalyse waarin alle projectonderdelen zijn meegenomen. Dit helpt in een volgend stadium de juiste financieringsvormen te kiezen.”

Stap 2: Breng uw financieringsbehoefte in kaart

“Doet u als gemeente een project op het vlak van duurzaamheid? Dan ontvangt u daarvoor mogelijk een bijdrage vanuit het rijk. In combinatie met eigen middelen kan dit al genoeg zijn om de financiering rond te krijgen.

Legt u de lat hoger, omdat u iets doet wat breder relevant, innovatief of op een andere manier ‘een stap extra’ is? Dan is daar additionele financiering voor nodig. Breng goed in kaart hoeveel er precies nodig is.

Tip: kijk aan de tekentafel van het project al naar financieringsmogelijkheden. Het helpt uw plannen al in een vroeg stadium concreet te maken.”

Idealiter denken we al aan de tekentafel met u mee, zo kunnen we het meeste voor u betekenen.

Stap 3: Zoek draagvlak

“Voor een succesvolle subsidieaanvraag is het belangrijk dat het desbetreffende project schaalbaar is. Als het project is om een aantal gebouwen binnen uw gemeente energieneutraal te maken, dan zal het alleen kans maken op een Europese subsidie als voor dat project een innovatief product wordt ontwikkeld dat op meer plekken te gebruiken is. Pas dan wordt het voor Europa ook interessant. Redeneer daarom niet vanuit uzelf, ga op zoek naar anderen met dezelfde uitdaging en trek samen op.”

Stap 4: Breng mogelijke financieringsmogelijkheden in kaart

“Voor projecten met een brede maatschappelijke relevantie zijn vanuit Europa verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld CEF voor projecten omtrent infrastructuur, fondsen voor de opwekking van duurzame energie en Just Transition Fund (JTF) voor gebieden die zwaar worden geraakt door de energietransitie. Van deze verschillende potjes is een handig financieringsoverzicht beschikbaar.”

Stap 5: Kijk ook eens andere mogelijkheden voor financiering

“Omdat een project vaak bestaat uit verschillende activiteiten, kan het zomaar zijn dat er nog meer middelen zijn waar u nog geen aanspraak op maakt. Niet alleen voor de ontwikkeling of uitrol van een project zijn fondsen beschikbaar, maar bijvoorbeeld ook voor communicatieactiviteiten rondom uw project.

Let wel op: hoe meer subsidies voor een project worden aangevraagd, hoe ingewikkelder het wordt. Daarom is het belangrijk om overzicht te houden, iets waar ERAC bij kan helpen.”

Let wel op: hoe meer subsidies voor een project worden aangevraagd, hoe ingewikkelder het wordt.

Stap 6: Vul de aanvraag in

“Als het voorwerk goed is gegaan, hoeft het invullen van de aanvraag niet ingewikkeld te zijn. Schrijf een inleiding, formuleer helder de doelstellingen en het marktperspectief, stel een duidelijke activiteitenplanning op en onderbouw hoe u uw project gaat financieren.”

Stap 7: Dien uw aanvraag in

“Het is zover. De aanvraag is klaar om te worden ingediend. We doen nog één laatste volledigheidscheck: bevat de aanvraag een goede aanbiedingsbrief, de bijbehorende verplichte bijlagen en support letters van partners, klanten, leveranciers en overheden? Indienen maar!”

Stap 8: Vraag om advies

“Zoals gezegd: het aanvragen van financiering kan een taai proces zijn. Om te zorgen dat inhoudelijk gedreven mensen niet gedemotiveerd raken door ingewikkelde administratieve rompslomp, is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. ERAC kan u bijstaan in het gehele aanvraagtraject of bij specifieke taken. Idealiter denken we al aan de tekentafel met u mee, zo kunnen we het meeste voor u betekenen.”

Gids nodig?
Heeft u een gids nodig bij het vinden van een weg door het complexe financieringslandschap? Wacht niet te lang! ERAC neemt u graag (en het liefst vanaf het begin) aan de hand bij het in kaart brengen van de mogelijkheden om uw project(onderdelen) te financieren. Dat kunnen regionale, nationale en/of internationale regelingen zijn, maar ook fondsen en andere vormen van kapitaal.

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

Optimaliseer uw subsidieverantwoording en bescherm het imago van uw organisatie

Voorkom problemen met subsidieverantwoording en zorg voor een vlekkeloos traject, Adviseur Sharon Struijcken geeft tips.
Actueel

ERAC kondigt directiewissel aan met William van den Bungelaar aan het roer

5 februari 2024, ERAC kondigt directiewissel aan. Huub Smulders, algemeen directeur, draagt het stokje over aan William van den Bungelaar.
Actueel

STEP-initiatief, een volgende stap om Europa’s strategische autonomie te versterken.

Adviseur Steven Berens licht toe hoe dit initiatief niet alleen invloed heeft op de koers van Europa's technologische positie, maar…