ESF+: investeren in mensen. Vijf basisprincipes
Het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) is het belangrijkste instrument van de Europese Unie om te investeren in mensen. In Nederland wordt ESF+ uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarbij Uitvoering van Beleid (UVB) optreedt als subsidieverstrekker.
Maar wat houdt een ESF-subsidie precies in? Hoe ziet de doelgroep eruit en hoe verloopt het proces van aanvraag tot beschikking? In deze blog lichten we vijf basisprincipes toe.


Wat is een ESF-subsidie?
ESF+ richt zich op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van mensen. De subsidie financiert projecten die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen om een baan te vinden, zich te ontwikkelen en duurzaam deel te nemen aan de samenleving. Maatschappelijke participatie, het bevorderen van sociale inclusie en het stimuleren van gelijke kansen op de arbeidsmarkt zijn belangrijke pijlers van de ESF-subsidie. De huidige programmaperiode loopt van 2021 tot en met 2027 en stelt in Nederland €413 miljoen beschikbaar. Een deel van dit budget wordt verdeeld over de 35 arbeidsmarktregio’s.
Wat wordt met de ESF-subsidie gedaan?
Het ESF-budget verdeelt UVB over vier prioriteiten. Het grootste deel is beschikbaar voor prioriteit 1: mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Voornamelijk de centrumgemeenten kunnen subsidie aanvragen voor projecten gericht op het verbeteren van de werkgelegenheid en sociale inclusie. Voorbeelden van subsidiabele activiteiten zijn casemanagement, jobcoaching, plaatsingssubsidies en leerwerktrajecten.
Voorbeeldprojecten
ERAC helpt bij het ontwikkelen, aanvragen en uitvoeren van ESF-projecten. Enkele voorbeelden van ESF-projecten waarbij ERAC betrokken is:
Het Regionaal Werkcentrum Amersfoort biedt ondersteuning aan werkzoekenden en werkenden met een verhoogd risico op arbeidsmarktuitval. Het centrum organiseert workshops, trainingen en netwerkbijeenkomsten om deelnemers te helpen bij het vinden van werk en het verbeteren van hun arbeidsmarktpositie. Dankzij de ESF-subsidie heeft het werkcentrum honderden mensen geholpen om een baan te vinden en hun vaardigheden te verbeteren, waardoor ze beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de arbeidsmarkt. ERAC coördineert dit project.
De centrumgemeente ESF+ Noordoost- Brabant is verantwoordelijk voor het indienen van ESF-aanvragen binnen de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Diverse organisaties binnen de regio kunnen zich aansluiten bij een ESF-aanvraag als projectpartner. Een voorbeeld van een ESF-project is Sociale Inclusie. Hierbij ligt de focus ligt op maatschappelijke participatie en de stappen die voorafgaand aan inzetbaarheid op de arbeidsmarkt moeten worden gemaakt. Budgetbegeleiding en schuldhulpverlening zijn thema’s waarop ingezet kan worden. ERAC ondersteunt de Centrumgemeente in de rol van ESF-projectmedewerker, waarbij het aanvragen van subsidie, de administratie en het overleg met samenwerkingspartners centraal staan.
Wie kan een ESF-subsidie aanvragen?
Diverse organisaties komen in aanmerking voor een ESF-subsidie, zoals gemeenten, onderwijsinstellingen, non-profitorganisaties en bedrijven. Binnen elke arbeidsmarktregio is de centrumgemeente verantwoordelijk voor het indienen van een aanvraag. Organisaties binnen de regio kunnen zich aansluiten bij een ESF-aanvraag als projectpartner. In sommige gevallen kan een andere organisatie dan een centrumgemeente een ESF-aanvraag indienen.
Welke uitdagingen komen bij de uitvoering kijken?
Een ESF-aanvraag wordt ingediend bij UVB en vereist een gedetailleerd projectplan. Hierin moeten de doelstellingen, activiteiten en verwachte resultaten worden beschreven, evenals een financieel overzicht van de kosten en financiering. Daarnaast dient de aanvraag rekening te houden met thema’s als gelijke kansen en non-discriminatie. Een goed onderbouwde aanvraag vergroot de kans op toekenning van de subsidie. Als de subsidie toegekend is (ook wel beschikt genoemd) wordt er eventueel een voorschot op het subsidiebedrag ontvangen. Tijdens en na de projectperiode dient over de voortgang van het project gerapporteerd te worden
Hoe verloopt de verantwoording en rapportage?
Een ESF-project kent verschillende looptijden. De reguliere ESF-projecten voor de arbeidsmarktregio’s lopen meestal twee jaar. Tijdens de uitvoering moeten subsidieontvangers rapporteren over de voortgang, waarin ook de bij uitvoering gemaakte kosten uiteengezet moeten worden. Rapporteren gebeurt met een tussendeclaratie halverwege het project of voortgangsrapportages na ieder jaar. Drie maanden na afloop van het project dient de subsidieontvanger een einddeclaratie in. Daarna start de eindcontrole gevolgd door een rapport van bevindingen. Het rapport van bevindingen geeft weer of de toegekende subsidie gerealiseerd is. De subsidie wordt pas definitief vastgesteld twee jaar na indiening van de einddeclaratie. Transparantie en nauwkeurige administratie zijn hierbij zeer belangrijk.
Hoe kan ERAC helpen?
Het aanvragen en beheren van een ESF-subsidie vereist een goede voorbereiding en kennis van de regelgeving. ERAC ondersteunt organisaties bij het schrijven van projectplannen, het opstellen van financiële rapportages en de verantwoording van de subsidie. Onze specialisten zorgen ervoor dat uw aanvraag voldoet aan alle eisen en dat u optimaal gebruikmaakt van de beschikbare middelen.
Wilt u weten wat ERAC voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!



