Wat deze transformatie bijzonder maakt, is de unieke Nederlandse aanpak van open innovatie. In plaats van concurrentie te laten overheersen, werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen in een ecosysteem van gedeelde kennis en expertise — met succesvolle projecten zoals het CAMINO fieldlab als resultaat. Daardoor loopt Nederland niet alleen voorop in slim infrastructuuronderhoud, maar kunnen we innovaties ook sneller opschalen. Het biedt bovendien kansen om onze kennis en oplossingen te exporteren naar andere Europese landen met vergelijkbare uitdagingen.
Een toekomst waarin onderhoud bijna onzichtbaar wordt
De toekomst van infrastructuuronderhoud wordt proactief, digitaal en efficiënt. Als alles werkt zoals bedoeld, merkt de burger er weinig van – behalve dat alles soepel blijft draaien. Geen onverwachte brugsluitingen, geen langdurige files door spoedreparaties, geen infrastructuur die te laat wordt aangepakt.
Door nu in te zetten op smart maintenance, bouwen we aan een infrastructuur die langer meegaat, minder storingen kent en efficiënter wordt beheerd. De uitdaging is groot, maar de mogelijkheden zijn nog groter. Nederland beschikt over de kennis, samenwerking en innovatiekracht om hierin een leidende rol te spelen.