Blog
Nieuws

Pak de regie met regionale samenwerking en versterk uw regio

De Europese begrotingscyclus van zeven jaar nadert zijn einde. In de nieuwe cyclus na 2028 verandert er veel in de indeling van het Europese subsidielandschap en de verhouding met nationale en regionale regelingen. Regio’s die nu slimme keuzes maken, zijn straks beter voorbereid om financieringskansen te benutten en hun projecten tot uitvoering te brengen. Dat vraagt van regio’s om samenwerking te vormen, zowel binnen de regio als (ver) daarbuiten, door krachten te bundelen, projecten strategisch te ontwikkelen en nieuwe partnerschappen aan te gaan.

Steven Berens

De koppeling tussen nationale en regionale regelingen en Europees beleid

In de nieuwe begrotingscyclus zal een duidelijke scheiding ontstaan tussen Europese financiering die landt op nationaal en regionaal niveau, en financiering die inzet op samenwerking tussen Europese regio’s om de economie en innovatiekracht van Europa als geheel te versterken.

Regio’s moeten daarom scherp hebben waarin ze uitblinken, welke expertise ze te bieden hebben en hoe deze aansluiten op Europese doelstellingen. Door strategisch te werk te gaan en selectief te zijn in welke projecten vragen om Europese samenwerking, kunnen regio’s hun concurrentiepositie versterken.

Slimme partnerschappen en kennisdeling

Om hun concurrentiepositie te versterken zullen regio’s op zoek moeten naar complementaire partners voor hun Europese projecten. Dat betekent verder kijken dan de bestaande contacten en het netwerk verbreden met partners die een duidelijke (inhoudelijke) meerwaarde vertegenwoordigen. Net zo belangrijk als het bepalen van de kennis die lokaal aanwezig is en de Europese meerwaarde van het delen van deze kennis, is het bepalen welke expertise ontbreekt en uit andere Europese regio’s kan worden gehaald.

Door gericht partners te verbinden en gezamenlijke kansen te benutten, ontstaan projecten die meer zijn dan de som der delen. Deze projecten versterken de regio en dragen bij aan Europese doelen, waardoor de kans op financiering vergroot wordt.

Proactieve projectontwikkeling en strategische planning

Om gericht partners te kunnen zoeken, moeten regio’s inzetten op een proactieve projectontwikkeling. Regio’s die vroegtijdig plannen ontwikkelen en partners betrekken, signaleren sneller kansen en bouwen een stevig netwerk op.

Subsidiecoördinatoren binnen gemeenten spelen daarin een belangrijke rol door projectportfolio’s op te bouwen en de juiste samenwerkingen tot stand te brengen. Dit helpt regio’s om hun plannen goed te positioneren binnen Europese subsidiekaders en optimaal in te spelen op financieringskansen. Met het ERAC Monitorsysteem brengen we in kaart welke samenwerkingen echt waarde toevoegen en welke partners het verschil maken voor succesvolle projecten.

De rol van Europese subsidies in regionale samenwerking

Europese subsidies stimuleren regionale samenwerking omdat deze een cruciale rol speelt in het realiseren van beleidsdoelen. De structuur hiervan is als een driehoek opgebouwd:

  • Op het hoogste niveau staat het Europese beleid.
  • Daaronder wordt financiering beschikbaar gesteld om dit beleid uit te voeren.
  • Op het laagste niveau worden projecten gefinancierd die bijdragen aan de beleidsdoelen.

Dit betekent dat regio’s hun projectidee steeds een stap omhoog moeten vertalen, van projectidee naar de doelstelling van het programma, naar het Europese beleid. Door slimme samenwerkingen aan te gaan en projecten goed te positioneren, vergroten regio’s hun kansen op financiering en versterken ze hun positie binnen Europa.

Pak de regie met regionale samenwerking en versterk uw regio

Regionale samenwerking is onmisbaar in het dynamische subsidielandschap. Wie nu strategisch samenwerkt en de juiste partners betrekt, legt een sterke basis voor de toekomst. Wilt u weten hoe uw regio optimaal kan inspelen op financieringskansen en samenwerking binnen Europa?

Neem contact op met ERAC en ontdek hoe we uw regio kunnen helpen bij het inzetten van Europese kansen.

Neem contact met ons op

Neem direct contact op met
Pieter Liebregts

+31 (0)6 53 28 86 57
pieterliebregts@erac.nl

    voorwaarden