Neem contact met ons op

Neem direct contact op met
Pieter Liebregts
Gemeenten staan voor grote maatschappelijke opgaven, zoals het realiseren van een duurzame leefomgeving en het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Terwijl de financiële bijdragen vanuit het Rijk onder druk staan, groeit de behoefte aan aanvullende middelen. Subsidies bieden hierbij uitkomst, maar het verkrijgen ervan vraagt om een gerichte aanpak, tijdsinvestering en expertise. En daar komt een subsidiecoördinator uitstekend bij van pas.
Steeds meer organisaties, zoals gemeenten, provincies en maatschappelijke instellingen, ontdekken de strategische waarde van een sterke aanpak rondom subsidiewerving. Een goed georganiseerde subsidieaanpak vraagt echter meer dan incidenteel reageren op kansen. Het begint met de inzet van een subsidiecoördinator: iemand die verbindt, signaleert en structuur aanbrengt.
In sommige gevallen levert ERAC tijdelijk een subsidiecoördinator die meedraait binnen de organisatie. In andere situaties ondersteunen we een reeds aanwezig coördinator met organisatieadvies, kennis en capaciteit. We helpen bij het opzetten van een eigen subsidiepunt, trainen medewerkers en borgen kennis binnen de organisatie. Het doel: zelfstandig verder kunnen met een stevig fundament.
Dat deden we eerder voor de Gemeente Vlaardingen. Daar leest u hier meer over!
Een subsidiecoördinator is dé schakel tussen ambities en middelen. In samenwerking met de organisatie inventariseert de coördinator welke projecten in ontwikkeling zijn en waar behoefte aan externe financiering ligt. Vaak blijkt dat projecten en ideeën al op de plank liggen, maar dat er geen totaaloverzicht is. Door beleidsdocumenten, projectplannen en wensen van verschillende afdelingen samen te brengen, ontstaat er een breed gedragen subsidiestrategie.
We starten altijd met een grondige verkenning van de organisatie. We brengen projecten in kaart, identificeren welke thema’s aansluiten bij actuele subsidieprogramma’s (zoals de prioriteiten van de Europese Commissie) en adviseren waar inzet het meeste kans van slagen heeft. Zo sturen we niet alleen op kansen, maar ook op het realiseren van de strategische ambities van de organisatie. Daarnaast maken we ons sterk voor de volgende zaken in de organisatie:
Veel organisaties zijn georganiseerd in domeinen die los van elkaar opereren. Denk aan sociaal beleid en ruimtelijke ontwikkeling. Een gemiste kans, wat juist de combinatie van domeinen leidt vaak tot sterkere subsidieaanvragen. Een subsidiecoördinator weet de verbinding te leggen tussen afdelingen en projecten en herkent de meerwaarde van integraal werken. We helpen bij het leggen van deze kruisverbanden. We koppelen inhoudelijke thema’s aan relevante subsidieregelingen en zorgen dat de juiste partijen binnen de organisatie aan tafel zitten. Dit verhoogt niet alleen de kans op succes, maar stimuleert ook duurzame samenwerking intern.
Subsidiewerving is geen eenmalige actie, maar vraagt om een structurele aanpak. Samen met de organisatie ontwikkelen we een werkproces waarin alle stappen, van kanssignalering tot verantwoording, helder zijn uitgewerkt. Wie speelt welke rol? Waar ligt de verantwoordelijkheid per fase? En hoe zorgen we voor duidelijke communicatie en samenwerking?
Een valkuil bij subsidieverwerving is om op alles te willen inzetten. Daarom begeleiden we organisaties bij het stellen van prioriteiten. Welke beleidsdoelen zijn het meest urgent of kansrijk? Welke projecten sluiten inhoudelijk aan bij actuele subsidieprogramma’s? Door duidelijke keuzes te maken, wordt de beschikbare capaciteit efficiënter ingezet en nemen de slagingskansen toe.
Een succesvolle subsidiestrategie vraagt om draagvlak. Daarom betrekken we vanaf het begin medewerkers uit verschillende afdelingen. We bouwen aan een kopgroep: een team van ambassadeurs die met ervaring, netwerk en inhoudelijke kennis een belangrijke rol spelen binnen hun teams. Deze groep fungeert als klankbord en denkt actief mee over nieuwe kansen en verbeteringen. Door met de organisatie op te trekken, zorgen we dat veranderingen worden gedragen. Subsidiewerving wordt zo geen losstaand proces, maar een vanzelfsprekend onderdeel van de beleidscyclus.
Het uiteindelijke doel is altijd hetzelfde: subsidiewerving duurzaam verankeren in de organisatie. Of dat nu betekent dat ERAC tijdelijk een subsidiecoördinator levert, ondersteuning biedt aan een bestaande medewerker of helpt bij het opzetten van processen; we zorgen voor een stevig fundament waarmee de organisatie zelfstandig verder kan. Met onze brede ervaring, thematische kennis en pragmatische aanpak helpen we organisaties om niet alleen subsidies binnen te halen, maar vooral om hun ambities waar te maken.
Neem direct contact op met
Pieter Liebregts