Blog
Nieuws

5 vragen én antwoorden over de LIFE-subsidie

De LIFE-subsidie is een Europees subsidieprogramma dat zich richt op projecten die bijdragen aan een beter milieu, natuurbehoud en klimaat. In dit artikel beantwoorden we de vijf belangrijkste vragen over deze subsidieregeling. Lees snel verder!

Sabine Zwaans

Wat is het doel van de LIFE-subsidie?

Het doel van de LIFE-subsidie is om bij te dragen aan de doelstellingen die geformuleerd  zijn op de thema’s natuur, biodiversiteit, milieu en klimaat. Denk daarbij aan de doelstelling dat Europa klimaatneutraal is in 2050. Dit doet het programma door verschillende type projecten subsidie te verschaffen, die bijdragen aan het realiseren van deze doelstellingen. Het gaat bijvoorbeeld om het stimuleren van innovatieve oplossingen op het gebied van energie-efficiëntie, biodiversiteit, luchtkwaliteit en circulaire economie.

Het programma is onderverdeeld in vier deelprogramma’s:

  • Natuur en biodiversiteit: dit sub-programma is gericht op het beschermen en herstellen van Europese natuur en de daartoe behorende soorten. Daarnaast is het voorkomen van verlies aan biodiversiteit belangrijk in dit thema.
  • Circulaire economie en kwaliteit van leven: gericht op het versnellen van de transitie naar een culinaire, duurzame, schone, energie-efficiënte en klimaatweerbare leefomgeving. Verder gaat de aandacht onder dit thema uit naar het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving, ofwel door directe interventies ofwel door het integreren van deze doelstellingen in andere beleidsonderwerpen.
  • Klimaatmitigatie- en adaptatie: biedt ondersteuning aan projecten gericht op een duurzamere, klimaat neutrale en veerkrachtige economie. Van hernieuwbare energie tot landbouw & landgebruik.
  • Energietransitie: dit sub-programma is gericht op het faciliteren van en ondersteuning voor de energietransitie, naar energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en weerbare economie.

Voor welke soort projecten is de LIFE-subsidie bedoeld?

De LIFE-subsidie richt zich op uiteenlopende projecten. Van het tegengaan van invasieve soorten in ecosystemen, tot het verbeteren van de biodiversiteit en het implementeren van innovatieve technologieën voor de energietransitie. Daarbij is schaalbaarheid essentieel: projecten moeten niet alleen lokaal of voor één situatie toepasbaar zijn, maar ook op Europees niveau relevant en overdraagbaar. Daarbij zijn impact en kostenefficiëntie cruciaal voor de beoordeling van aanvragen.

Hoe beoordeelt de CINEA een aanvraag?

In principe komt elke organisatie in de EU in aanmerking voor toekenning van een LIFE-subsidie. Zowel NGO’s als overheden, kennisinstellingen en bedrijven. Het gaat erom dat een project een passend consortium heeft voor de opgave waarop het zich zicht. Soms is dit in Europees verband, soms nationaal. CINEA is het Directoraat-Generaal van de Europese Commissie die de subsidie verstrekt en beoordeelt, met ondersteuning van een evaluerende commissie. Projecten worden eerst getoetst op volledigheid. Vervolgens worden volledige en in aanmerking komende aanvragen inhoudelijk beoordeeld aan de hand van verschillende criteria. Het gaat bijvoorbeeld om de relevantie en inhoudelijke aansluiting bij de openstelling, de verwachte impact en de kwaliteit. Projecten worden gerangschikt op basis van scores op bijvoorbeeld kwaliteit, schaalbaarheid, impact en kostenefficiëntie. Het schrijven van een goede subsidieaanvraag is dus van groot belang.

Hoe schrijf je een goede aanvraag voor de LIFE-subsidie?

Een van de grootste uitdagingen binnen het schrijven van een aanvraag, is het concretiseren van projectideeën en het duidelijk maken van de impact. Organisaties worstelen vaak met de vertaalslag van beleid of ambitie naar een overtuigende subsidieaanvraag. Ook kan blijken dat de LIFE-subsidie helemaal niet de juiste subsidie voor het project is, maar dat een andere regeling passender is. Daar adviseren we u graag in.

De specialisten van ERAC hebben jarenlange ervaring in het identificeren van de juiste subsidieopenstelling voor uw project en in het schrijven van dergelijke subsidieaanvragen. We bieden niet alleen ondersteuning bij het ontwikkelen van projectideeën tot projecten, het schrijven van subsidieaanvragen en opstellen van en begrotingen, maar ook bij het maken van het juiste financieringsplan voor de innovatieve projecten van uw organisatie in de breedte.

Hoe ziet de toekomst van de LIFE-subsidie eruit?

De komende jaren biedt LIFE volop kansen. De nieuwe openstellingen bieden subsidies voor projecten die bijvoorbeeld bijdragen aan het beter beschermen van kwetsbare habitatgebieden, of vogelsoorten zoals de Grutto. Maar denk ook aan het verbeteren van luchtkwaliteit, het tegengaan van chemische stoffen in de natuur of nieuwe circulaire businessmodellen. LIFE heeft daarmee uitermate veel raakvlakken met veel opgaven en transities waar we in Nederland voor staan. In de komende jaren zal er budget zijn, wat mogelijkheden biedt voor organisaties die met deze opgaven aan de slag willen en voor hun project(idee) ondersteuning zoeken.

Geïnteresseerd in de LIFE-subsidie?

Onze specialisten staan voor u klaar. We maken samen een plan van aanpak en bekijken of de LIFE-subsidie geschikt is voor uw project. Is dat niet het geval? We gaan graag voor u op zoek naar de beste financieringsvorm. We bieden altijd maatwerk bieden van A tot Z ondersteuning. Zo zijn we er voor het uitzoeken van de best passende subsidies en projectontwikkeling tot het opstellen van begrotingen en het schrijven van de aanvraag. Subsidie verkregen? Dan helpen we u graag verder op het gebied van subsidieverantwoording.

Neem contact met ons op

Neem direct contact op met
Pieter Liebregts

+31 (0)6 53 28 86 57
pieterliebregts@erac.nl

    voorwaarden