Blog
Onderzoek, monitoring en evaluatie

Waarom Nederland nu moet investeren in onderhoud infrastructuur

De Nederlandse infrastructuur heeft aandacht nodig. Urgente aandacht. Bruggen, riolen, spoorwegen en dijken zijn dringend aan renovatie of vervanging toe. Met de huidige werkmethoden en beschikbare onderhoudscapaciteit is het echter onmogelijk om deze uitdagingen effectief aan te pakken. De gevolgen hiervan zijn desastreus zijn voor zowel onze economie als samenleving en daarom is radicale productiviteitsverhoging de infrasector noodzakelijk. Adviseur Pieter Liebregts legt uit waarom adequate financiering zo belangrijk is voor heel Nederland.

Pieter Liebregts
Senior adviseur

Problemen rondom aanbestedingspraktijken

Volgens Paul van Kempen, operationeel directeur van World Class Maintenance (WCM) is de huidige manier van aanbesteden achterhaald en niet meer geschikt voor de huidige realiteit van arbeidsschaarste. Vergrijzing en een tekort aan vakmensen maken aannemers selectiever in de projecten die zij aannemen. Een treffend voorbeeld is de Van Brienenoordbrug, waar slechts één inschrijving binnenkwam, waardoor het project vier jaar werd uitgesteld. Deze vertragingen brengen aanzienlijke risico’s en kosten met zich mee.

Het belang van onderzoek en innovatie

Onderzoek en innovatie zijn belangrijk voor de toekomst van onze infrastructuur. WCM werkt aan initiatieven zoals smart maintenance, waarbij infraonderhoud wordt benaderd vanuit een control center. Het Prudenti-programma, oorspronkelijk opgezet voor het Nationaal Groeifonds, richt zich op het verhogen van de productiviteit door een mensgerichte transitie naar een ecosysteem waarin digitalisering centraal staat. Publieke beheerders en private onderhoudspartijen werken hierin samen in verschillende service control centers, die zowel op de lange als korte termijn de vraag en het aanbod van onderhoudscapaciteit coördineren. Deze aanpak lost niet alleen huidige problemen op, maar waarborgt ook een duurzame toekomst voor de Nederlandse infrastructuur.

Voor gemeenten is deze aanpak ook aantrekkelijk, zeker vanuit het principe van ‘werk met werk maken’. Dit houdt in dat meerdere werkzaamheden, zoals het vervangen van riolen of het aanleggen van warmtenetten, tegelijkertijd worden uitgevoerd. Door gebruik te maken van data kunnen geplande werkzaamheden beter worden gecoördineerd en gecombineerd, wat leidt tot minder overlast, efficiëntere uitvoering en de mogelijkheid om tegelijkertijd duurzaamheidsdoelen te behalen, zoals door het creëren van meer groen in stedelijke gebieden.

Gebrek aan grootschalige investeringen

Een significant obstakel is nu het ontbreken van langdurige en grootschalige investeringen vanuit de overheid. Hoewel programma’s zoals Prudenti essentieel zijn, schiet de benodigde financiering vaak tekort. Dit gebrek aan middelen leidt tot vertragingen en inefficiëntie, wat niet alleen kostbaar is, maar ook het vertrouwen in onze infrastructuurplanning ondermijnt.

“Zonder langdurige en grootschalige financiering kunnen we de noodzakelijke innovaties en verbeteringen simpelweg niet realiseren. Dit is een kwestie van nationale urgentie."”

Pieter Liebregts

Vragen?
Ik help u graag verder.