Wat doet een financieel adviseur precies en wat heeft jouw werk voor maatschappelijke relevantie?
Nou, in alles wel heeft het welmaatschappelijke relevantie. Ik werk bij ERAC, maar ik word ingehuurd door de grootste klant, Stimulus Programmamanagement, als financieel adviseur. Stimulus programmamanagement is één van de vier beheerautoriteiten hier in Nederland, wij beheren en faciliteren een aantal Europese, nationale én regionale subsidieprogramma’s voor de provincies Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland. Dit doen wij in opdracht van de Europese Commissie en het Rijk.
Als financieel adviseur controleer ik, samen met mijn collega’s, of de kosten die door de begunstigden worden ingediend voldoen aan de regels en voorwaarden van de verschillende regelingen. Zo dragen we bij aan een correcte uitvoering van de projecten en zorgen we ervoor dat het subsidiegeld effectief wordt besteed. Waarom is dit relevant voor de maatschappij?
Omdat de projecten in mijn portefeuille, allemaal innovatieve projecten zijn die bedacht worden door ondernemers, kennisinstellingen en overheden. De projecten dragen bij aan het versnellen van de vijf grote transities (grondstoffentransitie, klimaattransitie, energietransitie, landbouwtransitie en voeding- en gezondheidstransitie) in Nederland voor de komende jaren. Bij het ene project zijn de partners bezig met het ontwikkelen van robots die ingezet worden in de zorgsector, om de hoge druk in de zorgsector te verminderen. Bij een andere project is er een technologie ontwikkeld voor het produceren van CO2-vrije stikstofmeststof die geïntegreerd kan worden in verschillende bestaande hightech teeltsystemen bij telers en boeren. Bij een andere project wordt een proeftuin gerealiseerd van een nieuw totaalconcept voor een allesomvattend, geautomatiseerd en gedigitaliseerd waterbeheersysteem, als oplossing voor het wateroverlast in stedelijk gebied en watertekort in landelijk gebied als gevolg van klimaatverandering. Het zijn allemaal projecten waarvan de resultaten ten goede komen voor de maatschappij in de toekomst, op de lange termijn.
Los van het alleen maar controleren en beoordelen van kosten die ingediend worden bij Stimulus, ben ik ook een contactpersoon voor de begunstigden. Als ze financiële vragen hebben kunnen ze me altijd contacteren daarover.
Hoe is je loopbaan bij ERAC tot nu toe verlopen?
Ik werk nu iets langer dan twee jaar bij ERAC. Het eerste jaar was best uitdagend, omdat ik geen achtergrond had in de subsidies, dus veel dingen waren voor mij gewoon nieuw. Gelukkig heeft ERAC een eigen Academy. Medewerkers kunnen verschillende cursussen volgen, om zich verder te kunnen ontwikkelen in het vak. De cursus Subsidiespecialist is een goed voorbeeld daarvan.
In de afgelopen jaren ben ik vooral bezig geweest met het afronden van de projecten van de oude programmaperiode (2014-2020) bij Stimulus en tegelijkertijd was ik ook betrokken bij nieuwe aanvragen en projecten van het nieuwe programmaperiode (2021-2027). Dat heeft ervoor gezorgd dat ik in korte tijd heel veel kennis heb opgedaan.