Skip to main content

Actueel

Kom sterker uit de coronacrisis met circulair ondernemen

Bent u ondernemer met circulaire ambities? Grote kans dat de corona-uitbraak die plannen overhoop heeft gegooid. Toch kan het verstandig zijn om juíst nu te focussen op circulair ondernemen. In een post-corona-economie maakt het u minder kwetsbaar.

De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk veel bedrijven zijn van de import van grondstoffen, halffabricaten en onderdelen. Feit is dat de luchtvracht en het containervervoer uit bepaalde delen van de wereld ernstig is vertraagd. Dit levert problemen op voor bepaalde productie- en leveranciersketens in Nederland. De hamvraag is: hoe worden we na de crisis minder kwetsbaar voor deze onverwachte schokken? Circulair biedt perspectief!

Extra argument

Vóór de coronacrisis waren de argumenten om met circulariteit aan de slag te gaan vooral gestoeld op economische voordelen en milieuwinsten. Deze win-win betekende helaas nog niet dat circulair ondernemen definitief werd opgepikt. Zaken als een starre bedrijfscultuur, te lage prijzen voor materialen, regelgeving en vastzittende denkpatronen stonden in de weg. De corona-uitbraak voorziet nu in een ander belangrijk argument: circulair maakt ons minder kwetsbaar. Slim en zuinig omgaan met grondstoffen en materialen betekent minder afhankelijkheid van import.

De corona-uitbraak voorziet nu in een ander belangrijk argument: circulair maakt ons minder kwetsbaar.

Afhankelijkheid drastisch omlaag

Natuurlijk is een volledig onafhankelijke economie een utopie. Nederland is een open economie en blijft altijd sterk afhankelijk van het buitenland. Toch kunnen we die afhankelijkheid drastisch terugdringen. Neem de onzekere aanvoer van zeldzame aardmetalen. De afhankelijkheid hiervan is hoog, aangezien deze grondstoffen hard nodig zijn om bijvoorbeeld grote aantallen accu’s, zonnepanelen en windmolens te bouwen. Uit onderzoek blijkt echter dat we met deelgebruik en recycling de nationale behoefte aan aardmetalen met 20 tot 70 procent (!) terug kunnen dringen.

Inzicht = kickstart

Het realiseren van circulaire producten of processen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Elke keten of bedrijfstak kent weer andere specifieke randvoorwaarden en mogelijkheden. Daarbij is het onmogelijk om alles in één keer circulair te krijgen. Klein beginnen maakt het behapbaar en zorgt ervoor dat u stappen blijft zetten. Een hulpmiddel om de circulaire mogelijkheden van uw bedrijf te verkennen is de R-ladder. Deze tool maakt de best passende circulaire strategie – zoals recycling, hergebruik, reparatie, leasen of delen – voor uw bedrijf inzichtelijk. Dit vormt de basis voor geleidelijke verbeteringen.

Hulplijnen staan klaar

Zodra u zicht hebt op circulaire kansen, is het vooral een kwestie van doen. De praktijk leert echter dat het in deze fase vaak stokt. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Zo kunt u terecht bij het zogenoemde Versnellingshuis. Dit loket is bedoeld voor bedrijven en organisaties die aan de slag willen gaan met circulair ondernemen. Ook zijn er diverse regelingen, zoals DEI+ Circulaire Economie, MIA/Vamil en de Subsidie Circulaire Ketenprojecten. Kortom: verschillende hulplijnen die passen bij verschillende situaties.

Alle reden om juist nu uw eerste stappen te maken richting meer circulariteit. Zo beschermt u uw bedrijf en de Nederlandse economie in de toekomst beter tegen onvoorspelbare schokken.

ERAC is gespecialiseerd in vraagstukken rondom de circulaire economie en betrokken bij het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (RVO, EZK) en het Versnellingshuis Nederland Circulair. Meer weten? Neem contact op met stefmeijers@erac.nl.

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

Subsidieverwerving voor gemeenten belangrijker dan ooit

Adviseurs Josha Ober en Miett Tajthy leggen uit hoe ook uw gemeente de kans op succes met het verwerven van…
Actueel

Stimuleer economische groei met maatschappelijke kosten-batenanalyses en Europese subsidies

In een tijd waarin economische groei en duurzaamheid belangrijker zijn dan ooit tevoren, spelen maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s) en Europese subsidies…
Actueel

Europese Subsidie-inzichten voor Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

ERAC heeft een omvangrijke dataset opgebouwd die inzicht biedt in bijna alle Europese subsidies in Nederland. Deze inzichten bieden concrete…