Skip to main content

Actueel

Maand van de Aarde: tien verduurzamingstips voor bedrijven

Van 22 april tot eind mei is het de Maand van de Aarde. Als individuen worden we steeds bewuster van de druk die we uitoefenen op de wereld. Maar ook als bedrijf kunt u uw steentje bijdragen. Martine Wassenberg grijpt dit moment aan om u meer te vertellen over haar eerste kennismaking met het thema duurzaamheid. Ze neemt u mee door de duurzame wereld van ERAC en deelt tips en adviezen over hoe ook u uw steentje bij kunt dragen.

‘Wat waren dat voor vreemde wezens?’

“In mijn woonplaats Boxtel is al zo lang ik weet De Kleine Aarde gevestigd, een ecologisch centrum voor pioniers op het gebied van duurzaamheid. Ik ben er wel eens met school geweest en vond de mensen die daar werkten en rondliepen maar vreemde wezens. Ze reden rond op ligfietsen in zelf gebatikte kleding, kweekten hun eigen groente en dronken eikeltjeskoffie. Hun behoeften deden ze op een heus bio-toilet. Hilarisch vonden wij! En dan de gedachte dat de hoop die zich in de wc-pot vormde later werd gebruikt als mest voor de moestuin. Kunt u het zich voorstellen?”

Vegetarisch of veganistisch eten, tweedehands spullen kopen … Het zijn tegenwoordig niet alleen meer vreemde wezens die dit doen.

‘Het geitenwollensokken-imago is er wel vanaf’

“Ruim dertig jaar later kan ik niet anders dan concluderen dat deze mensen voor liepen op de tijd. Dat wat ons nog koud liet, deden zij al wel. Zij waren zuinig op de aarde, wij nog niet zo. Gelukkig begint het besef dat we de aarde slechts in bruikleen hebben steeds meer door te dringen. We moeten er goed voor zorgen, willen de generaties na ons er ook nog gezond op kunnen leven. Ik ben er dan ook blij mee dat je tegenwoordig niet meer vreemd aangekeken wordt als je je zelf meegebrachte tas laat vullen bij de groenteman of wanneer je kleding koopt van biologisch katoen. Vegetarisch of veganistisch eten, tweedehands spullen kopen … Het zijn tegenwoordig niet alleen meer vreemde wezens die dit doen. Juist niet. Het is hip. Het is het nieuwe normaal. Ook als bedrijfseigenaar hoeft u zeker geen geitenwollensokken te dragen om uw steentje bij te dragen.”

Als bedrijven zich als collectief verzamelen en de uitdaging om de wereld duurzamer te maken samen aanpakken, komen we al een heel eind.

Een duurzaam kantoorbeleid

“Bij ERAC zijn we een tijdje geleden gestart met een duurzaam kantoorbeleid. Omdat we onze kantoorruimte huren, hebben we niet overal invloed op. Maar daar waar we wel invloed op hebben, ligt ons duurzaamheidsvergrootglas klaar en passen we ons beleid aan. Bij ERAC geloven we in samen impact maken. Als bedrijven zich als collectief verzamelen en de uitdaging om de wereld duurzamer te maken samen aanpakken, komen we al een heel eind.”

De tien tips voor een duurzaam kantoor

Vanuit ERAC zijn er verschillende initiatieven waarmee wij ons steentje bijdragen aan een groenere wereld. We hebben er tien voor u uitgelicht:

 1. Slimme verlichting
  Vervang kantoorverlichting door LED-verlichting en zorg ervoor dat de verlichting niet de hele nacht aanstaat, maar maak gebruik van timers of bewegingssensoren.
 2. Printen? Digitaal!
  Overeenkomsten, contracten en bijvoorbeeld facturen … Alles gaat tegenwoordig digitaal. Denk er twee keer over na voordat u op printen klikt. Mocht er toch nog iets geprint moeten worden, doe dit dan dubbelzijdig.
 3. Minder verpakkingen
  Vervang blikjes frisdrank eens door statiegeldflessen bruiswater en biologisch fruitsap. Dat is beter voor de gezondheid van uw medewerkers en het scheelt een enorme berg afval. Het afval dat u heeft verzameld levert u in. Doneer het statiegeld aan een goed en duurzaam doel en de cirkel is rond.
 4. Milieubesparende materialen
  Koop biologische en duurzame koffie en thee, en gebruik mokken en glazen in plaats van plastic of papieren bekertjes.
 5. Niet kopen maar leasen
  Maak gebruik van leaseconstructies. Zo zijn de mobiele telefoons die we ter beschikking stellen aan onze medewerkers via een leaseconstructie afgenomen en gaan ze na twee jaar weer terug naar de fabrikant. De fabrikant zorgt voor een tweede leven van de telefoons.
 6. Groene nachten
  Vinden er overnachtingen en zaalreserveringen plaats? Kies dan eens voor een hotel met een Green Key-standaard.
 7. Vega verantwoord
  Tegenwoordig zijn er zoveel vleesvervangende producten dat het geen straf meer is om vegetarisch te eten. Serveer tijdens zakelijke events dan ook eens vegetarische lunches en diners.
 8. Innovatieve activiteiten
  Zelfs de personeelsvereniging kan bij het plannen van de activiteiten rekening houden met duurzaamheid. Ondanks dat het helaas niet door kon gaan vanwege corona, stond er bij ERAC vorig jaar elektrisch karten op het programma.
 9. Praktische locaties
  Kies voor een kantoor- of evenementenlocatie die goed bereikbaar is met het OV. Zo is ons pas geopende kantoor op Strijp-T in Eindhoven goed bereikbaar met de trein en bus.
 10. Duurzaam reizen
  Stimuleer reizen met het OV, vervang het fossiele wagenpark door volledig elektrische leaseauto’s en laat medewerkers gebruik maken van deelmobiliteit zoals Amber, Greenwheels, deelscooters en deelfietsen.

Een duurzame keuze is het halve werk

“Met deze tien tips maken we alvast een goede start, maar het stopt hier natuurlijk niet. Bij ERAC willen we binnenkort de volgende stappen zetten richting het volledig CO2-neutraal ondernemen. Waar kunnen we nog meer besparen? En hoe kunnen we de CO2 die we alsnog produceren compenseren? Omdat wij dus niet onze eigen kantoorpanden beheren, zijn er grenzen aan wat we kunnen realiseren.”

Vanuit ERAC zijn er verschillende initiatieven waarmee wij ons steentje bijdragen aan een groenere wereld.

Alle kleine én grote beetjes helpen

“Bent u als bedrijf ook eigenaar van het pand waar u in gevestigd bent? Dan reikt uw invloed nog verder. De meeste CO2 wordt namelijk geproduceerd door de energie die we met zijn allen verbruiken. Vraagt u zich eens af: waar neem ik de elektra en het gas af? Kan dit op een duurzamere manier of bij een duurzamere leverancier? Of kan ik misschien wel zonnepanelen plaatsen om zo zelfvoorzienend te worden? En wat kunt u doen binnen uw eigen bereik? Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een slimme thermostaat of vraag het schoonmaakbedrijf om overdag te komen. Door hiervoor te kiezen kan het licht ‘s avonds eerder uit. Alle kleine beetjes helpen!”

Wilt u advies over hoe u kunt verduurzamen? Of misschien kunnen we de rollen wel omdraaien en heeft u tips over hoe wij verder kunnen verduurzamen? Neem dan contact met ons op. Wij drinken graag een virtuele kop koffie met u.

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

ERAC versterkt haar team van partners

19 april 2024. ERAC kondigt met trots aan dat Jolande Wijman, Sharon Struijcken en Anne Sampson zijn toegetreden als aandeelhouders.
Actueel

Financiering van uw project zonder Nationaal Groeifonds?

Wat zijn de alternatieve financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten nu het Nationaal Groeifonds is uitgesteld?
Actueel

Naar een sterker en duurzamer Europa

In dit artikel deelt Sabine Zwaans haar inzichten over de belangrijkste bevindingen van het recent gepubliceerde negende cohesierapport van de…