Skip to main content

Actueel

Onderzoek BDO: Nederlandse gemeenten langs de meetlat

Onlangs heeft accountants- en adviesorganisatie BDO de Nederlandse gemeenten weer langs de financiële meetlat gelegd. In de publicatie Nieuwe Perspectieven wordt de financiële positie van de Nederlandse gemeenten uitgelicht. Maar is financiële slagkracht een garantie voor Europees succes? ERAC duikt in de data.

Resultaten BDO-rapport

Het rapport concludeert dat gemeenten voor een uitdaging staan op financieel gebied. Bijvoorbeeld met betrekking tot:

  • De grote uitdagingen op het sociaal domein en de energietransitie
  • Het achterblijven van investeringen in het op peil houden van voorzieningen en in de woningbouw

Juist bij het werken aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen kunnen financiële middelen vanuit Europa, het Rijk en de regio een extra stimulans bieden. Diverse programma’s bieden mogelijkheden, ook voor gemeenten.

Juist bij het werken aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen kunnen financiële middelen vanuit Europa, het Rijk en de regio een extra stimulans bieden.

ERAC monitoringsysteem

Sinds 2014 houdt ERAC een overzicht bij van de performance van Nederlandse organisaties ten aanzien van bijdragen uit Europa. In dit monitoringsysteem zijn ook de Nederlandse gemeenten opgenomen. We hebben onze data met de ranking van BDO vergeleken en wat blijkt? Financiële slagkracht is geen garantie voor Europees succes.

Binnenlands Bestuur heeft in haar Europaspecial van 2021 de Nederlandse gemeenten gebenchmarkt aan de hand van het ERAC-monitoringsysteem. Wanneer we de resultaten uit deze benchmark naast de BDO-benchmark leggen, kunnen we concluderen dat verschillende gemeenten die er financieel minder sterk voor staan wél succesvol opereren in Europa.

Wanneer we de top drie uit de benchmark voor Binnenlands Bestuur (verworven Europese subsidie per inwoner) naast de verschillende top drieën uit de BDO-benchmark leggen, zien we dat financieel zwakkere gemeenten vaker tot de meest succesvolle gemeenten in Europa behoren dan andersom.

Wat blijkt? Financiële slagkracht is geen garantie voor Europees succes.

Enkele voorbeelden

De meest succesvolle gemeenten (>100.000 inwoners) in Europa zijn Venlo, Groningen en Breda. Uit de BDO-benchmark blijkt dat Groningen de op-één-na financieel zwakste grote gemeente is. In de categorie 100.000 tot 50.000 zien we geen overlap. In de categorieën 25.000-50.000 en <25.000 zien we wel weer overlap. Zo is Middelburg in de BDO-benchmark de op-één-na financieel zwakste gemeente in de categorie 25.000-50.000 en in Europa de meest succesvolle gemeente in deze categorie.

Bij de kleinste gemeente zien we in de BDO-benchmark dat Eemnes de op-één-na financieel zwakste gemeente is. Qua succes in Europa staat deze gemeente echter op de tweede plaats. De top drie financieel sterkste gemeenten komt in geen enkele categorie terug in de top drie van meest succesvolle gemeenten in Europa.

De top drie financieel sterkste gemeenten komt in geen enkele categorie terug in de top drie van meest succesvolle gemeenten in Europa.

Conclusie vergelijking

Gemeenten die laag scoren in de BDO-studie kunnen dus verrassend hoog scoren in het verkrijgen van Europese middelen. Europa draagt dan bij aan het verwezenlijken van gemeentelijke beleidsdoelstellingen, ook in gemeenten die daar zelf minder financiële slagkracht voor hebben. Belangrijk voor succes in Europa is een visie op het verkrijgen van financiering voor maatschappelijke opgaven.

Zoals al geconcludeerd in het BDO-rapport hebben de gemeenten moeite om aan alle opgaven die op haar pad komen te kunnen voldoen. Extra financiering voor deze ambitieuze plannen kunnen dan een mooie aanvulling zijn op de gemeentelijke budgetten.

Financiering regelen: ERAC helpt

Onze adviseurs kunnen uw gemeente helpen met een aanpak voor het aantrekken en benutten van externe financiering, fondsen en subsidies:

  • Het begint met het scheppen van overzicht: welke ideeën en projecten liggen er, welke daarvan zijn kansrijk?
  • Vervolgens maken we een match met het financieringslandschap en stellen we een plan op om van uw idee of initiatief een financierbaar project te maken.
  • Vanuit onze kennis en ervaring maken wij uw organisatie sterker in het verwerven van externe financiering voor projecten die het verschil maken.

Onze adviseurs kunnen uw gemeente helpen met een aanpak voor het aantrekken en benutten van externe financiering, fondsen en subsidies.

En werkt dat?

Jazeker, we hebben voorbeelden te over. Bijvoorbeeld die twaalf samenwerkende gemeenten die nu procesgeld krijgen om investeringsvoorstellen te ontwikkelen voor het verduurzamen van bestaand vastgoed. Of de gemeente die een broedplaats heeft kunnen openen waarin circulaire oplossingen voor de bouw worden onderzocht en toegepast in een nieuwe gebiedsontwikkeling. Maar ook projecten op het gebied van sociale inclusie en werkgelegenheid hebben we de afgelopen jaren mogelijk gemaakt.

Neem contact met ons op

Heeft u interesse in hoe uw gemeente het doet bij het scoren van kansen in Europa? Of wilt u uw kansen vergroten op extra budget? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met Pieter Liebregts via pieterliebregts@erac.nl of 06 53 28 86 57.

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

Optimaliseer uw subsidieverantwoording en bescherm het imago van uw organisatie

Voorkom problemen met subsidieverantwoording en zorg voor een vlekkeloos traject, Adviseur Sharon Struijcken geeft tips.
Actueel

ERAC kondigt directiewissel aan met William van den Bungelaar aan het roer

5 februari 2024, ERAC kondigt directiewissel aan. Huub Smulders, algemeen directeur, draagt het stokje over aan William van den Bungelaar.
Actueel

STEP-initiatief, een volgende stap om Europa’s strategische autonomie te versterken.

Adviseur Steven Berens licht toe hoe dit initiatief niet alleen invloed heeft op de koers van Europa's technologische positie, maar…