De mens ERAChter

‘Projecten met maatschappelijke meerwaarde dagen mij uit’

Van carnavalsspeldje tot bestuurskunde, in de rubriek ‘De Mens ERAC(hter)’ stellen we adviseur Robert Smeets voor aan de hand van een aantal persoonlijke items.

Pizzasnijder: goed punt

“Elke dag fietste ik met mijn rugzak vol boeken de heuvel op naar Puth, een klein dorpje waar ik ben opgegroeid. Eerst vervloekte ik het, daarna ben ik het gaan omarmen. Mijn doel destijds? De pensionado’s op hun elektrische fietsen inhalen en een steeds betere wielrenner worden. Ik heb zelfs een halfjaar gefietst in het trainingsgroepje van Tom Dumoulin, maar ik ben geschikter voor een maatschappelijke carrière. Nu stap ik na een werkdag graag op mijn wielrenfiets om een rondje te maken over de Utrechtse Heuvelrug.”

‘Das’ er een uit Brussel

“Deze das stamt uit 2016. Ik droeg hem tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland. Een halfjaar lang werden er diverse evenementen gehouden in de gehele Europese Unie, waaronder ook in Brussel. Naast dat het me doet denken aan mijn eerste zelfstandige opdracht binnen ERAC, kom ik ook erg graag in Brussel. De stad is een geweldige afwisseling van de mooiste pleinen tot wijken waar de huizen schots en scheef zijn. Daarnaast trekt de internationale vibe in Brussel me erg aan. En niet te vergeten, de lekkere bieren.”

De pensionado's op hun elektrische fietsen inhalen en een steeds betere wielrenner worden.

Bestuurskunde in hoofdlijnen: van student tot ERAC

“Het eerste boek dat ik las tijdens mijn opleiding bestuurskunde. Het sluit perfect aan bij mijn studententijd, hoe deze periode mij heeft gevormd en de drijfveer die ik heb binnen ERAC. Ik wil niet alleen zelf het verschil maken, maar ook overheden helpen door impact te maken. Dat is voor mij de hoofdlijn van bestuurskunde.”

Carnavalsspeldje: alaaf!

“Carnaval is mijn favoriete traditie. Geweldig om al die bekenden uit mijn jeugd tegen te komen. Normaal loop ik mee in de optocht en trek ik elke dag een andere outfit aan. Wat mijn beste outfit ooit was? Koning uit een kaartspel. Al was de aanspraak die ik kreeg met een grote papegaai op mijn schouder ook ontzettend leuk.”

Het geluk van Limburg: ‘mijn’ favoriete boek

“Een boek over de mijnsluitingen, over hoe je een maatschappij kunt vormen, maar ook over wat er misgaat als je de verbindende factor (mijnen) wegneemt. De economische ontwikkelingsprogramma’s van ERAC hadden in dit boek goed gewerkt. Ik word graag uitgedaagd. Projecten met een maatschappelijke meerwaarde gaan mij aan het hart.”

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

Zo voorkomt u administratieve blunders bij een ESF-aanvraag

Hoe voorkomt u als gemeente of organisatie het mislopen van uw ESF-gelden? ERAC-adviseur Jordy legt uit.
Actueel

Zo maakt u aanspraak op waterstof-subsidieregelingen

Er is een groene-waterstofschaarste. Genoeg reden om volop subsidies beschikbaar te stellen voor partijen die dat probleem helpen oplossen. Zo…
Actueel

EU Masterclass voor nieuwe raadsleden

Subsidies zijn een veelgebruikt middel om innovatie te stimuleren. Doordat de wet- en regelgeving steeds complexer wordt, wordt de vraag…