Dare2Share verdeelt kennis én kosten van talenten onder logistieke bedrijven

Er is in Nederland te weinig talent beschikbaar in de logistieke sector. Vooral het mkb ondervindt daar de negatieve gevolgen van. Dare2Share biedt dé oplossing. Dit project is mede ontwikkeld door ERAC en verdeelt de kennis en kosten van stagiaires en afstudeerders onder verschillende midden- en kleinbedrijven. ERAC-adviseurs Huub Smulders en Machteld van Dijk leidden het project in goede banen en vertellen meer over deze win-winsituatie.

Wat was de aanleiding om Dare2Share te ontwikkelen?
“Nederland staat al jaren bekend als logistiek knooppunt in Europa. Er is veel behoefte aan personeel om dit mogelijk te maken en Nederland concurrerend te houden in de logistiek. Dat gaat om kwantiteit, maar zeker om kwaliteit. En daar zit nu net het knelpunt: er is te weinig nieuw talent beschikbaar voor het mkb, waardoor vernieuwing achterblijft.”

Hoe verklaren jullie dit gebrek aan nieuw talent?
“De logistiek is niet erg ‘sexy’ onder jongeren. Daarnaast is bestaand personeel niet makkelijk bij te scholen. Hierdoor heeft het niet altijd actuele kennis over de laatste technologische ontwikkelingen. En die ontwikkelingen gaan snel: kijk bijvoorbeeld maar eens naar de hele digitalisering van online bestellingen en hoe snel het Bol.com-pakketje op de deurmat ligt.”

Welke partijen in de logistiek hebben last van dit tekort?
“Vooral de middelgrote en kleine logistieke bedrijven. Jong talent in de logistiek kun je vergelijken met toptalent in de voetballerij. Grote bedrijven kapen de Messi’s en Ronaldo’s al vroeg weg, soms zelfs al tijdens de studie. Dat is zeker niet fout, maar hierdoor kan het mkb minder profiteren van deze talenten.”

Welke oplossing biedt Dare2Share?
“Een voltijdbaan bij een midden- of kleinbedrijf kost relatief veel geld. Het kan een oplossing zijn om jong talent ‘te delen’ met een aantal andere mkb’ers. Een onderdeel van Dare2Share is dat stagiaires en afstudeerders in een innovatielab-omgeving aan de slag gaan met actuele vraagstukken. Dit is een pool waarin uiteindelijk ook eigen mensen worden uitgewisseld tussen verschillende bedrijven. Het grote voordeel hiervan is dat al deze bedrijven kunnen profiteren van de meest actuele kennis uit het onderwijs en dat de kosten worden gedeeld. Een win-winsituatie voor alle partijen!”

Welke partijen zijn er betrokken bij Dare2Share?
“ERAC heeft dit project samen met KennisDC logistiek, Fontys Hogescholen en de Hogeschool Zeeland ontwikkeld. Deze namen zijn allemaal gevestigd in Limburg en Zeeland. Een interessante combinatie, omdat de logistieke kennis in beide provincies uiteenloopt.”

Wat maakt dit project uniek?
“Het creëren van samenwerking in de logistiek is geen makkelijke opgave. In sectoren waar de winsten laag zijn, zijn bedrijven logischerwijs vooral bezig met de dag van morgen. Daardoor is het uniek dat deze samenwerking tot stand is gekomen.”

Wat is de rol van ERAC in Dare2Share?

“Wij hebben samen met de partners het project ontwikkeld, een business case geschreven en vervolgens financiering van de Europese Unie, de provincie Zeeland en Limburg binnengehaald. Hierdoor krijgt de logistieke sector in deze provincies weer een miljoenenimpuls. Nu gaan we verder in de logistiek door een aantal projecten in Zeeland te steunen op het gebied van autonoom vervoer en zero emissie-vervoer in de Zeeuwse provincie. Dare2Share is dus een geslaagd project.”

Meer weten over Dare2Share? Benieuwd wat dit project voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Huub Smulders via huubsmulders@erac.nl.