Skip to main content

Regionale interventie in de economie: juist nu (whitepaper)

Het is snel tijd voor een ‘flatten the curve’-aanpak voor de regionale economie, vergelijkbaar met de afvlakkingsmaatregelen om het zorgsysteem niet te overbelasten. En daar moeten we nú mee aan de slag. ERAC biedt een draaiboek om gemeenten te helpen om hun hoofd boven water te houden en een handig whitepaper over het belang van regionaal-economische strategieën in deze coronacrisis.

Hoewel geen enkele euro is opgewassen tegen het menselijk leed dat is ontstaan door het coronavirus, moeten gemeenten en regio’s snel handelen. Daar waar de miljardenimpulsen je om de oren vliegen, richten decentrale overheden snel loketten op om informatie aan noodlijdende mkb’ers te bieden over de talloze noodmaatregelen. Over economische strategieën wordt nog niet gesproken, want het is nu vooral chaos en de effecten zijn ogenschijnlijk onduidelijk.

Maatwerk beleidsvorming
De coronacrisis vraagt om transitiedenken: de regionale en sectorale effecten van corona goed analyseren en daarop beleid vormen. Dat is bijvoorbeeld voor de leisure- of retailsector anders dan voor de agrofoodsector, de maakindustrie of de zakelijke dienstverlening. Chemiegiganten hebben problemen met de aanvoer van grondstoffen, maar maken ook nieuwe omzet met de enorme vraag naar handgels. De effecten variëren ook per regio en per samenstelling van sector en de arbeidsmarkt.

Benieuwd hoe u uw gemeente of regio weerbaar maakt tegen schokken? Een draaiboek van ERAC biedt hulp.

Draaiboek nodig?
Benieuwd hoe u uw gemeente of regio weerbaar maakt tegen schokken? En hoe u de benodigde subsidies en fondsen ophaalt in een veranderende economie? Wij kunnen u hierbij helpen. ERAC is namelijk al bijna dertig jaar gespecialiseerd in regionaal-economisch beleid, programma’s, projecten en financiering. Door deze 360-gradenblik op de regionale economie in een Europese samenwerkingscontext zijn we snel in staat om uw gemeente te voorzien van een pragmatisch draaiboek.

 

 

Publicaties