Duurzame stads-ontwikkeling in gemeente Breda met steun van het Volkshuis-vestingsfonds
Gemeente Breda heeft, net als alle andere gemeenten de grote opgave om haar woningvoorraad te verduurzamen en de leefbaarheid van wijken te vergroten. Om deze uitdaging aan te gaan, heeft de gemeente Breda gebruikgemaakt van het Volkshuisvestingsfonds. In samenwerking met ERAC werd een gedetailleerd plan ontwikkeld, dat leidde tot een succesvolle subsidieaanvraag.
Programma Verbeter Breda
Gemeente Breda heeft verschillende duurzaamheids- en leefbaarheidsvraagstukken. De aanpak in dit project vormt onderdeel van het meerjarige programma Verbeter Breda in het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Met gelijke kansen en een leefbare en veilige stad als doel is dit een nadrukkelijk integrale aanpak. Het verduurzamen van de woningvoorraad, onderdeel van het wijk-energieplann en in het kader van de transitievisie warmte, geeft daarbij een grote versnelling aan het leefbaar maken van wijken.
Vanuit dit oogpunt heeft de gemeente Breda deelgenomen aan zowel de eerste als de tweede tranche van het Volkshuisvestingsfonds. De ervaringen uit de eerste tranche, hebben de gemeente Breda geholpen om haar inzet voor duurzaamheid verder te ontwikkelen en uit te breiden in de tweede tranche van het fonds.
Gerichte ondersteuning
Naast het behalen van de klimaatdoelstellingen en het verminderen van de CO2-uitstoot, heeft de gemeente Breda het doel hierin die bewoners mee te krijgen, die zonder ondersteuning niet mee zouden komen in de energietransitie. Met de middelen vanuit het Rijk is het mogelijk deze doelgroep financieel te ondersteunen voor een inclusieve transitie.
Jan van Doorn, projectleider van de tweede tranche, benadrukt: “We willen niet alleen de financiële lasten verminderen, maar ook bewoners ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen om zo bij te dragen aan een groenere toekomst.”
De gemeente richt zich specifiek op kwetsbare wijken die achterop dreigen te raken. Door deze wijken prioriteit te geven, wil de gemeente Breda de ongelijkheid verminderen en ervoor zorgen dat alle inwoners profiteren van de voordelen van de energietransitie. Het verduurzamen van de woningen heeft daarnaast als doel de algemene leefomstandigheden in de wijk te verbeteren. Dit omvat het verhogen van het wooncomfort, het verlagen van energiekosten voor bewoners en het verbeteren van de gezondheid en veiligheid in de wijken.
Veranderende subsidiespelregels en kaders
In de tweede tranche van het Volkshuisvestingsfonds werden de subsidiespelregels en voorwaarden aangescherpt in vergelijking met de eerste tranche. Dit betekende dat de gemeente nu aan meer gedetailleerde en kwantitatieve vereisten moest voldoen. Jan van Doorn legt uit: “Bij de eerste tranche lag de focus meer op kwalitatieve aanvragen met beschrijvende teksten. Voor de tweede tranche moest alles kwantitatief worden onderbouwd om vergelijkbaarheid te waarborgen.”
Specifieke wijzigingen in de spelregels omvatten onder andere striktere eisen voor de onderbouwing van de kosten, gedetailleerdere onderbouwing van het verwachte effect en het aantonen van de betrokkenheid van bewoners. Dit vereiste een grondige analyse en een nauwkeurige opstelling van de begroting en financiële onderbouwing. Een bijkomende uitdaging was de korte tijdslijn waarbinnen het projectplan en de subsidieaanvraag moesten worden ontwikkeld. Om die reden besloot de gemeente Breda ERAC in te schakelen.
“Inhoudelijk weten wij best zelf wel wat er speelt, maar bij zo’n subsidieaanvraag is het wel belangrijk dat iemand snapt en begrijpt hoe subsidiebeoordelaars handelen en hoe zij ernaar kijken.”
Jan van Doorn
Projectleider tweede tranche
Financiële en inhoudelijke componenten
Een succesvolle aanvraag voor het Volkshuisvestingsfonds had zowel een sluitende financiële als een solide inhoudelijke onderbouwing nodig. De gemeente moest niet alleen een gedetailleerde begroting opstellen, maar ook duidelijk maken hoe de voorgestelde maatregelen zouden bijdragen aan de doelstellingen van het fonds. “We hebben ondersteuning geboden op financieel gebied en met betrekking tot de vereiste voorwaarden,” aldus ERAC-adviseur Marijn van Zanten. “Deze voorwaarden veranderden zelfs tijdens de aanvraagperiode, waardoor de projectgroep voortdurend moest balanceren tussen lokale prioriteiten en nationale beleidskaders. Dankzij onze expertise konden we steeds de juiste antwoorden geven.”
Marijn voegt toe: “Tijdens het ontwikkeltraject werden de kaders van het Rijk aangepast, waaronder de toegestane projectomvang. We hebben hierop ingespeeld door verschillende scenario’s te ontwikkelen. Dit stelde de gemeente in staat om een project te realiseren dat perfect binnen de kaders van het fonds paste en een maximale impact kon bereiken.”
In de praktijk
De gemeente heeft actief geparticipeerd in het betrekken van bewoners bij het verduurzamingsproces. Door subsidies beschikbaar te stellen voor duurzame maatregelen, zoals isoleren en ventileren, worden bewoners aangemoedigd om te investeren in energiebesparende oplossingen. Marijn: “Samen met de gemeente hebben we de subsidieaanvraag zorgvuldig gestructureerd en onderbouwd. Daarmee konden we een krachtig voorstel presenteren dat naadloos aansloot bij de doelstellingen van het Volkshuisvestingsfonds.”
Samenwerking met ERAC
ERAC speelde een rol in zowel het subsidieadvies als in de ontwikkeling van het project zelf. Jan: “ERAC heeft ons niet alleen geholpen met het structureren van de subsidieaanvraag, maar ook met het coördineren van de samenwerking tussen alle betrokken partijen. Hun bijdrage was van grote waarde voor het succes van het project.”
Succesvol verduurzamingsprogramma
Dankzij de toegekende subsidie van 16 miljoen euro kunnen woningen sneller worden verduurzaamd en wijken leefbaarder worden gemaakt. Dit programma draagt aanzienlijk bij aan de duurzame ontwikkeling van de stad Breda. Zonder deze financiële steun van het Rijk zou de gemeente deze doelen moeilijker kunnen realiseren.
De samenwerking tussen Gemeente Breda en ERAC heeft gezorgd voor een succesvol verduurzamingsprogramma met steun van het Volkshuisvestingsfonds. Dit programma biedt niet alleen financiële hulp aan bewoners, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst voor de stad. Bent u ook geïnteresseerd in onze expertise bij subsidieaanvragen voor verduurzaming? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij uw gemeente kunnen helpen een groenere toekomst te realiseren. Samen bereiken we meer!