Referentie
Subsidieaanvraag

ET Pathfinder en Smart Skills Lab mogelijk gemaakt met Interreg Vlaanderen-Nederland subsidie

Wat als je gelijktijdig zowel de grenzen van wetenschappelijk onderzoek kunt verleggen en een antwoord bieden op de uitdagingen van de arbeidsmarkt? Een breed consortium bestaande uit onder meer Universiteit Maastricht en NIKHEF brachten deze visie tot leven met ET Pathfinder en het Smart Skills Lab. Beide initiatieven combineren wetenschappelijk-technologische doorbraken en regionale ontwikkeling op unieke wijze. Dankzij de begeleiding van ERAC zijn succesvolle subsidieaanvragen ingediend bij Interreg Vlaanderen-Nederland, waarmee de weg vrij is gemaakt voor een toekomst vol innovatie en groei.

De uitdaging

ET Pathfinder, een ultramodern laboratorium in Maastricht, legt de basis voor onderzoek naar zwaartekrachtgolven. Deze rimpelingen in de ruimtetijd, veroorzaakt door fenomenen zoals botsende zwarte gaten, bieden wetenschappers een nieuw venster op het heelal. Het laboratorium test en ontwikkelt de technologieën die later gebruikt worden in de Einstein Telescope, een detector van wereldklasse.

Tegelijkertijd kampt Zuid-Limburg met een tekort aan technisch geschoold personeel, wat een knelpunt vormt voor regionale groei. Het Smart Skills Lab is opgezet om deze mismatch aan te pakken. Met trainingen in zowel technologische als soft skills wil dit project bijdragen aan een duurzame arbeidsmarkt.

Voor beide ambitieuze projecten was meer nodig dan alleen een goed idee. Universiteit Maastricht  en NIKHEF hadden een sterk consortium, strategische samenwerking en een overtuigende subsidieaanvraag nodig om dit mogelijk te maken. Hier kwam ERAC in beeld.

De aanpak

ERAC ondersteunde de aanvragers met een integrale aanpak, gericht op drie essentiële aspecten:

  • Een solide structuur:
    ERAC ontwierp een governance-structuur die verantwoordelijkheden en besluitvormingsprocessen helder definieerde. Dit model zorgde voor een soepele samenwerking tussen partners uit Nederland en Vlaanderen, en garandeerde een goed functionerend consortium.
  • Procesbegeleiding van start tot finish:
    Het traject van een Interreg-subsidieaanvraag kent strakke deadlines en complexe eisen. ERAC bracht structuur aan in het proces door partnervergaderingen te organiseren, werkpakketten helder te definiëren en continu af te stemmen met het Interreg secretariaat. Ook werd ingezet op politiek draagvlak om de aanvraag te versterken.
  • Een winnende subsidieaanvraag:
    Met gegronde kennis van Interreg Vlaanderen-Nederland en Europese subsidies vertaalde ERAC de technische en strategische doelstellingen naar een overtuigend voorstel. Hierbij lag de nadruk op meetbare impact, zoals arbeidsmarktvernieuwing en grensoverschrijdende samenwerking.
Meer over Interreg- Vlaanderen?

Het resultaat

De inspanningen hebben geleid tot belangrijke mijlpalen. Nadat eerder al de aanvraag voor ETPathfinder werd gehonoreerd, is intussen ook de aanvraag voor het ET Pathfinder Smart Skills Lab gepreselecteerd voor een subsidie van €2,2 miljoen via Interreg Vlaanderen-Nederland. De kernpunten van het project zijn:

  • Duurzame leergemeenschap: Slimme en technische vaardigheden ontwikkelen in innovatie-ecosystemen, en deze kennis overdragen tussen onderzoekers, docenten en bedrijven…
  • Arbeidsmarktvernieuwing: Het aanpakken van de mismatch tussen vraag en aanbod door gerichte bij- en omscholing van technisch personeel in met name het mkb op het gebied van fotonica, optica, robotica, vacuüm en cryogenica, seismische trillingsdemping en precisiemechatronica.
  • Wetenschappelijke impact: Het versterken van de technische basis voor de Einstein Telescope en andere baanbrekende onderzoeksprojecten.

Het effect

ET Pathfinder en het Smart Skills Lab dragen bij aan de transformatie van Zuid-Nederland en Vlaanderen tot een kennis- en innovatieregio van Europees belang. De combinatie van technologische vooruitgang en arbeidsmarktvernieuwing versterkt niet alleen de regio, maar heeft ook een positieve impact op de aantrekkelijkheid voor bedrijven, investeringen en talent. Door de samenwerking tussen wetenschap, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en regionale ontwikkelingsmaatschappijen zet dit project een nieuwe standaard voor grensoverschrijdende innovatie.

Waarom ERAC?

Bij projecten zoals ET Pathfinder en het Smart Skills Lab komt veel kijken: van het samenstellen van een consortium tot het indienen van een sterke subsidieaanvraag. ERAC heeft de partners begeleid in iedere fase van dit proces, met een praktische aanpak die gericht is op het behalen van resultaat. Door scherpe keuzes en duidelijke structuren zijn we erin geslaagd om de projecten naar succesvolle plannen te vertalen.

Heeft u een vergelijkbaar project dat ondersteuning vraagt? Neem gerust contact met ons op.
We denken graag met u mee.

Vragen?
Ik help u graag verder.