“Er is een subsidie-servicepunt ingericht, met daarin een subsidiecoördinator, een financieel adviseur subsidies en een strateeg public affairs. Het hebben van de juiste kennis en vaardigheden is belangrijk voor deze rollen, dus hebben we ook geholpen door het opstellen van functieprofielen die zijn gebruikt bij de werving. Het subsidie-servicepunt faciliteert het gehele proces van subsidieverwerving met expertise en capaciteit”.
Focus door prioritering
“Ook hebben we gekeken hoe de gemeente kan prioriteren: op welke beleidsambities en projecten zet Vlaardingen in als het gaat om subsidieverwerving? Door te focussen op de belangrijkste projecten kan de capaciteit efficiënt ingezet worden.”
Early adaptors in de organisatie
“Al vroeg in het traject is er een kopgroep subsidies opgezet. Een soort ‘early adaptor’-groep met medewerkers van de verschillende beleidsafdelingen die al ervaring met subsidies hebben, tevens ambassadeurs voor subsidieverwerving. De kopgroep wordt voorgezeten door de subsidiecoördinator en hier wordt gesproken over allerlei onderwerpen gelieerd aan subsidieverwerving, bijvoorbeeld subsidiekansen in relatie tot projecten in ontwikkeling. De kopgroepleden zijn eerste aanspreekpunt voor subsidieverwerving binnen hun teams en hier halen zij het net op als het gaat om subsidiebehoeften.”
Draagvlak door samenwerking
“Al deze stappen zijn in gezamenlijkheid gezet. Belangrijk is dat het advies en de veranderingen die daaruit voortkomen, gedragen worden door de organisatie. Mooi om te zien dat gemeente Vlaardingen bereid was om hier echt stappen in te zetten met de wilskracht om subsidieverwerving een rol te geven in de beleidscyclus. Het is een manier van werken geworden binnen de gemeente.
Nu het proces ingericht is en de gemeente zelf de juiste mensen op de juiste posities heeft, gaat zij op eigen kracht verder.”