Referentie
Ecosysteem-management

SBMC versnelt regeneratieve geneeskunde in Nederland met Nationaal Groeifonds

Nederland heeft heel wat specialistische kennis in huis. Dat wil de overheid graag zo houden. Om de ‘inheemse’ bedrijvigheid in innovatieve sectoren te stimuleren, kan het bedrijfsleven daarom aanspraak maken op het Nationaal Groeifonds. Dat deed ook Smart BioMaterials Consortium (SBMC) en daarmee spelen zij een belangrijke rol in de opzet van een landelijke infrastructuur voor regeneratieve geneeskunde. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe ondersteunt ERAC hierbij? Jan Rietsema, directeur van SBMC, legt het uit.

Smart BioMaterials Consortium

Eerst wat achtergrond bij SBMC. Smart BioMaterials Consortium is een groot samenwerkingsverband, of zoals Jan Rietsema het zegt: “Een soort ecosysteem van bedrijven in biomaterialen voor regeneratieve geneeskunde.” Het is een start-up, waarvoor Rietsema als zelfstandig innovatieconsultant de opdracht kreeg een businessplan te schrijven.” Inmiddels is hij directeur van deze ‘publiek-private constructie’, die andere bedrijven hun (kostbare) faciliteiten, engineers of beide aanbiedt.

Sprint naar een volwassen markt

Het startpunt van dit alles was de toezegging vanuit het Groeifonds in 2021. Jan Rietsema: “We ontvingen budget als onderdeel van de nationale pilotfabriek voor regeneratieve geneeskunde. Initiatiefnemer is samenwerkingsverband RegMedXB, dat via deze nationale pilotfabriek invulling geeft aan hun pijler ‘infrastructuur’. De voorbereiding op de aanvraag voor het Nationaal Groeifonds werd gefinancierd door de provincie Noord-Brabant.” In totaal kreeg SBMC een budget van ongeveer vijftien miljoen euro subsidiegeld. “Met dat geld brengen we de klinische behoefte in kaart en ontwikkelen we de faciliteiten die nodig zijn om de marktintroductie van nieuwe biomaterialen te versnellen.”

Subsidie komt met verantwoording

Het aanbod van SBMC zit ‘m vooral in exclusieve maar essentiële laboratoriumfaciliteiten die start-ups in de regeneratieve geneeskunde niet zelf in huis kunnen halen, maar wel nodig zijn bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Deze  investeringen moeten worden verantwoord naar de subsidiegevers en compliant moeten zijn aan hun voorwaarden. En dat is waarvoor Rietsema bij ERAC aanklopte.

““Ik ken ERAC als een organisatie die dicht op de huid zit bij de organisatie waarvoor ze werken. Op een positieve manier. Daardoor ontstaat een gevoel van verbinding. Dát is doorslaggevend.””

Jan Rietsema
CEO Smart Biomaterials Consortium

Financiële proces en compliancy

Jan Rietsema: “De rol van ERAC is tweeledig. Onze financiën moeten voldoen aan de technische voorwaarden voor de staatssteun én de subsidievoorwaarden. ERAC doet de financiële administratie, zette de hele procedure daaromheen op én zorgt ervoor dat onze verantwoording aan alle voorwaarden voldoet.” Adviseurs Sharon Struijcken, Ilse Laurijssen, Aniek Castelijns en Richard Rikken draaien voor die doelstellingen echt mee in het SBMC-team. “Zij sluiten regelmatig aan bij het teamoverleg. Daardoor kunnen ze op tijd de juiste vragen stellen. Moeten er één of meerdere offertes opgevraagd worden, gaan we bepaalde volumes niet te boven? Dat soort kritische noten houden ons scherp.”

Meer dan cijfers

Die nabijheid van ERAC is essentieel in deze situatie, volgens Jan Rietsema. “De combinatie van kennis over de financiële administratie en gedegen subsidieverantwoording was een belangrijke beslisfactor. Maar minstens zo belangrijk vind ik het dat de adviseurs van ERAC precies weten wat wij hier doen, omdat ze zich vastbijten in de materie en nadrukkelijk de verbinding met ons opzoeken. We werken op een harmonieuze manier samen omdat we elkaar vaak spreken. ERAC heeft een goed beeld bij wat we doen. Dat maakt dat ze die belangrijke vragen kunnen stellen.”

Complexe financieringsconstructie

Een mooie klus voor onze adviseurs, omdat de verantwoording best complex is. Jan Rietsema legt uit hoe dat komt. “SBMC heeft ook nog budget om innovatieprojecten van andere bedrijven te financieren. Aan die constructie zitten nogal wat haken en ogen. Daar wordt vanuit ERAC heel zorgvuldig naar gekeken. We moeten dit tenslotte achteraf allemaal verantwoorden. Daarom zijn vragen als ‘Aan welke voorwaarden moeten die bedrijven voldoen?’ en ‘Welke informatie moeten we van hen ontvangen?’ ontzettend relevant. ERAC zorgt ervoor dat ook dit proces goed opgetuigd en uitgevoerd wordt.”

Verbinding is doorslaggevend

Eind 2028 moet er voor SBMC een business case liggen die totaal self supporting is. ERAC blijft dus nog een tijd betrokken. Voor Jan Rietsema geen punt. Lachend: “Twee Brabantse bedrijven, dat matcht gewoon goed.” Zeker waar, maar niet de belangrijkste reden waarom Rietsema de samenwerking positief ervaart. “Ik ken ERAC als een organisatie die dicht op de huid zit bij de organisatie waarvoor ze werken. Op een positieve manier. Daardoor ontstaat een gevoel van verbinding. Dát is doorslaggevend.”

Meer weten over Nationaal Groeifonds?

Wilt u uw innovatieve project snel op de markt brengen en bent u op zoek naar de juiste ondersteuning? Dan kan het Nationaal Groeifonds een interessante optie zijn voor u. Bij ERAC staan wij voor u klaar om u te begeleiden tijdens het gehele proces. Of het nu gaat om het aanvragen of verantwoorden van uw subsidieaanvraag, wij zorgen ervoor dat u voldoet aan alle voorwaarden zodat u zich volledig kunt richten op de ontwikkeling van uw project.

Voor deskundig advies kunt u een afspraak maken met één van onze experts. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te plannen.

Vragen?
Ik help u graag verder.