Referentie
Subsidieaanvraag

Transformatiefonds Venlo: van leeg naar levendig winkelgebied

Hoe zorgt u er als gemeente voor dat een winkelgebied levendig en aantrekkelijk blijft? Voor deze vraag stond ook gemeente Venlo. Samen met lokale centrumondernemers en vastgoedeigenaren maakten zij een realistisch plan voor de binnenstad. ERAC stelde de bijbehorende subsidieregeling transformatiefonds Venlo op.

Winkelgebied wordt belevenis

De belangrijkste doelstelling van het transformatiefonds is om de winkelcentra van Venlo, Blerick en Tegelen aantrekkelijk te houden. Vroeger was een winkelgebied alleen een plek om te winkelen. Uit onderzoek van de gemeente Venlo blijkt dat er meer behoefte is aan een plek waar je wilt verblijven, ook als je niets koopt. Een winkelgebied waarin van alles te beleven is.

Veelzijdig gebied met volop werkgelegenheid

Hiervoor moeten de traditionele winkelgebieden veranderen in plekken met winkels én andere voorzieningen. Zoals werk- en ontmoetingsplekken, groene ruimte, kunst en cultuur of sport. Leegstand en verval worden tegengegaan door uitbreiding van activiteiten en zo profiteert de omgeving van een aantrekkelijk, veilig en veelzijdig winkelgebied. Tegelijkertijd blijft met deze aanpak de werkgelegenheid behouden of wordt die zelfs groter.

Investering in panden en omgeving

Hoe maak je deze herinrichting financieel mogelijk? De subsidieregeling transformatiefonds Venlo ondersteunt ondernemers en pandeigenaren in de winkelgebieden om samen deze veranderingen voor elkaar te krijgen. Het is een instrument om het economisch gebruik van panden te optimaliseren, daar waar wenselijk andere functies te stimuleren en bedrijven te helpen verplaatsen. Ook kunnen ondernemers en pandeigenaren een subsidie krijgen om de uitstraling van panden en gevels te verbeteren. Daarnaast investeert de gemeente in de aantrekkelijkheid en veiligheid van de openbare ruimte. Publieke en private investeringen maken zo samen de Venlose winkelgebieden aantrekkelijker.

De impact van ERAC

ERAC adviseerde de gemeente Venlo bij het opstellen van de subsidieregeling. De uitdaging: beleidsdoelstellingen vertalen naar een interessante en laagdrempelige subsidieregeling die aansluit bij de behoefte van de ondernemers. Samen inventariseerden we de ambities en wensen van alle betrokkenen. Deze inzichten combineerden we met onze kennis van het opzetten en uitvoeren van subsidieregelingen. Het resultaat is een heldere en eenvoudige regeling en aanvraagprocedure. Zo kan de subsidie optimaal worden benut en is de impact het grootst.

De gemeente Venlo zegt hierover: “Wij vroegen ERAC ons te ondersteunen bij de vertaling van onze doelen en ambities in een subsidieregeling. ERAC nam de penvoering op zich voor de (juridische) subsidieregeling en de vertaling daarvan in een gebruikersvriendelijke versie. Geheel naar tevredenheid, want zonder de hulp van ERAC was het ons waarschijnlijk niet gelukt om de subsidieregeling in een periode van enkele maanden op te stellen én klaar te hebben voor openstelling.”

Venlo als voorbeeld voor andere gemeenten

De zorg om en aandacht voor de toekomst van winkelgebieden in Nederland is groot. Sommige gemeenten hebben in bepaalde wijken naast langdurige leegstand ook te maken met verpauperde winkelstrips en vervallen panden. Dit maakt deze gebieden economisch nog kwetsbaarder. Daarom is een goed plan van aanpak essentieel. Denk aan de volgende stappen:

  1. Onderzoek waar betrokken partijen behoefte aan hebben.
  2. Maak inzichtelijk welke opties er zijn.
  3. Stel een kader op waarbinnen beoogde doelen ingevuld kunnen worden.
  4. Zet een subsidieregeling op.
  5. Formuleer de subsidieregeling en aanvraagprocedure begrijpelijk, zodat deelname relatief eenvoudig wordt.

Uw winkelgebied ook toe aan transformatie?

Wij weten hoe subsidieregelingen werken en hoe we doelstellingen kunnen concretiseren. Dus wij kunnen u helpen uw centrum toekomstbestendig te maken. ERAC kan het gehele traject begeleiden of u adviseren op een enkel onderdeel. Dat varieert van een plan ontwerpen tot een subsidieregeling opstellen en operationaliseren. Ook voor de uitvoering of de evaluatie van de subsidieregeling kunt u bij ons terecht.

Vragen?
Onze experts helpen u graag verder.