Skip to main content

European Urban Initiative

Algemeen Algemeen

Doel

Het versterken van geïntegreerde en participatieve benaderingen van duurzame stadsontwikkeling en het zorgen van een sterke koppeling met EU-beleid, met als focus het cohesiebeleid. In de nieuwe programmaperiode 2021-2027 ligt de focus op een slimmer, groener, meer verbonden en socialer Europa dat dichter bij haar burgers staat.

Voor wie

  • Steden (met meer dan 50.000 inwoners)
  • Clusters van steden

Samenwerkingsverband verplicht?

Ja

Status Status

De derde openstelling van European Urban Initiative opent in mei 2024 en sluit in oktober 2024. De precieze data worden nog bekendgemaakt. Op 6 mei wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd door het programma over de openstelling.

Let op Let op

Deze call voor Innovative Actions projecten richt zich op de onderwerpen “Energietransitie” en “Technologie in steden”. Een kans voor zeer innovatieve projecten binnen deze thema’s voor gemeenten die financiering zoeken voor hun project.

Thema Energietransitie
Onder energietransitie richt EUI zich op het testen van innovatieve, deelbare en schaalbare innovatieve oplossingen in real-life settings voor economisch haalbare, slimmere en meer geïntegreerde lokale energienetwerken, zero carbon en vraaggestuurd met de empowerment van burgers en stakeholders om de transitie te versnellen.

Thema Technologie in steden
Onder het onderwerp technologie in steden ondersteunt EUI het testen van innovatieve oplossingen die gedreven worden door nieuwe technologieën in real-life omgevingen, om zo te komen tot betere diensten voor burgers en/ of de capaciteit van lokale autoriteiten om van diensten te versterken. Dit middels experimenten die te repliceren zijn op een grotere schaal met de hulp van Cohesiebeleid investeringen.

Budget Budget

Max. Subsidiepercentage

80%

Maximale projectomvang

Elk project kan maximaal € 5 miljoen ontvangen

€ 500 MLJ.

Totaal beschikbaar budget

Inhoud Inhoud
  • De programma’s Urban Innovative Actions (UIA) en URBACT zijn opgegaan in het nieuwe programma European Urban Initiative (EUI)
  • Het EUI omvat twee onderdelen: a) steun voor innovatieve acties en b) steun voor capaciteits- en kennisopbouw, territoriale effectbeoordelingen, beleidsontwikkeling en communicatie
  • Innovatieve acties moeten worden geleid door stedelijke autoriteiten

Meer weten over dit onderwerp?

Wij beantwoorden al uw vragen.

Neem contact op