Skip to main content

Tips en tricks voor een succesvolle financieringsaanvraag

Het aanvragen van een Europese subsidie kan best een lastige zaak zijn, zeker wanneer u voor de eerste keer een poging gaat wagen. In zo’n geval kan het fijn zijn om van een ervaringsdeskundige te horen waar u op moet letten. Willem (adviseur) is zo’n ervaringsdeskundige. Hij stond namens ERAC al talloze organisaties bij met hun subsidieaanvraag. Vandaag deelt hij vijf belangrijke lessen met u.

Tip 1. Begin op tijd

“De stelregel die wij hanteren: start minimaal drie maanden vóór de aanvraag met de voorbereiding. Bij projecten rondom de energietransitie zijn vaak meerdere partijen betrokken en het kost even om de juiste mensen en organisaties bij elkaar te vinden. Neem daar genoeg tijd voor. Zo kunt u tijdens de uitvoering van een project focussen op hetgeen dat dán belangrijk is, in plaats van dat u uw samenwerkingspartners nog moet leren kennen.

Denk aan de voorkant ook alvast na over de begroting van het project. Dat maakt een project vanaf het begin heel praktisch en concreet. Zo hebt u in een vroeg stadium nog de mogelijkheid om bij te springen om uw plan geen geweld aan te doen.”

Tip 2. Redeneer niet alleen uit uzelf

“Vraag uzelf af: Waarom zou iemand me bij dit project willen helpen? Is mijn uitvinding ook toepasbaar op andere plekken en waarom gaat dit project voor een doorbraak zorgen? Essentiële vragen die gek genoeg vaak worden overgeslagen. Maar neem de tijd om deze vragen voor uzelf te beantwoorden. Dat kan heel verhelderend zijn. En nog belangrijker: Als u deze vragen goed kunt beantwoorden is uw kans op een subsidie al een stuk groter.”

Vraag uzelf af: Waarom zou iemand me bij dit project willen helpen?

Tip 3. Verdiep u in wat er al eerder is gedaan

“We zijn snel geneigd om het wiel opnieuw uit te vinden. Er is een concreet, plaatselijk probleem en dáárvoor moet dan een oplossing komen. Zoom eens uit en kijk hoe een dergelijk probleem op andere plekken wordt opgelost. Laat u inspireren door oplossingen uit andere gebieden en sectoren.
We zien gelukkig steeds meer samenwerkingsverbanden en kennisuitwisseling tussen gemeenten, bedrijven en kennis instanties. Dat is positief!”

Tip 4. Bedenk goed wie u nodig hebt

“En kijk dan vooral wie u kan helpen om het project te realiseren, in plaats van wie nodig is om het aanvraagformulier goed in te vullen. Steek veel tijd en aandacht in het bouwen van een goed consortium.
En wordt het u tijdens de aanvraag allemaal te ingewikkeld? Laat u dan ondersteunen door iemand die u vertrouwt. De regelingen rondom subsidies zijn natuurlijk niet altijd eenvoudig, maar het is jammer als een project daarop stukloopt. Dus loopt u vast, zoek hulp!”

De regelingen rondom subsidies zijn natuurlijk niet altijd eenvoudig, maar het is jammer als een project daarop stukloopt.

Tip 5. Denk alvast na over uw project ná de gesubsidieerde periode

“Veel projecten starten logischerwijs met een pilot. Bijvoorbeeld: een project om alle scholen binnen een gemeente te verduurzamen start met vijf scholen.. Is dat gelukt, dan worden de andere scholen ook verduurzaamd. Althans, in een ideale wereld want helaas gebeurt het nog vaak dat projecten na een succesvolle pilot stoppen.
De grote uitdaging zit hem juist in de volgende stap. Denk daarom vóór u start met een project ook na hoe u die volgende stap gaat zetten. Als u dat al weet is dat gunstig voor de subsidieaanvraag.”

Gids nodig?
Kunt u nog meer tips en tricks gebruiken? Of heeft u advies nodig over een specifiek project? Onze ERAC-adviseurs denken graag met u mee. Kijk voor meer informatie op www.erac.nl/energieopgave.

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

Optimaliseer uw subsidieverantwoording en bescherm het imago van uw organisatie

Voorkom problemen met subsidieverantwoording en zorg voor een vlekkeloos traject, Adviseur Sharon Struijcken geeft tips.
Actueel

ERAC kondigt directiewissel aan met William van den Bungelaar aan het roer

5 februari 2024, ERAC kondigt directiewissel aan. Huub Smulders, algemeen directeur, draagt het stokje over aan William van den Bungelaar.
Actueel

STEP-initiatief, een volgende stap om Europa’s strategische autonomie te versterken.

Adviseur Steven Berens licht toe hoe dit initiatief niet alleen invloed heeft op de koers van Europa's technologische positie, maar…