Skip to main content

Actueel

Zo vergroot u de Europa-kennis en financieringskans van uw organisatie

De EU biedt financiering om regionale cohesie, innovatie en duurzaamheid te stimuleren. Om deze financieringskansen voor uw (lokale) projecten tijdig te herkennen en optimaal te benutten, is de juiste kennis en capaciteit in de organisatie noodzakelijk. Maar hoe haalt u die in huis? In dit vijfde deel van de blogreeks ‘Europa op de kaart’ vertelt ERAC-adviseur Maikel hoe uw organisatie Europa-wijs wordt.

Tip 1: vind een match tussen uw ambities en Europees beleid

Werken met Europa begint met het leren over de beginselen om Europese regelgeving, financieringsprogramma’s en Europese projecten toe te lichten. Het is belangrijk dat de meerwaarde van Europa voor de regio of uw organisatie duidelijk wordt. Start daarom met het vinden van de match tussen eigen ambities en Europees beleid.

Daarmee is het gemakkelijker om relevante (beleids-)ontwikkelingen vanuit Brussel te volgen, geschikte openstellingen te identificeren en tijd vrij te maken voor relevante evenementen en netwerkgelegenheden.

Het is belangrijk dat de meerwaarde van Europa voor de regio of uw organisatie duidelijk wordt.

Tip 2: denk ‘Europeser’

Inpassen van Europa-bewustzijn in de organisatie vereist een omschakeling in de mindset. In de denkwijze over regionale opgaves moet Europa structureel een rol van betekenis spelen. Het veranderen van de mindset volgt uit kennis over Europa, de bouw van een institutionele basis en enthousiasme in de organisatie.

Stel daarom een plan van aanpak op om medewerkers actief mee te laten denken en alert te zijn op kansen. Een sterke basis kunt u creëren door te werken met een projectportfolio, een ‘call-kalender’ te gebruiken en een afwegingskader te implementeren. Zo maakt u de juiste keuzes op basis van uw eigen ambities. En u voorkomt daarmee dat u kansen onbenut laat.

In de denkwijze over regionale opgaves moet Europa structureel een rol van betekenis spelen.

Tip 3: vergroot uw netwerk

Een groot netwerk helpt bij de totstandkoming van Europese projecten, omdat samenwerking regelmatig een vereiste is. Tegelijkertijd biedt ditzelfde netwerk ‘instapmogelijkheden’ in projecten die al van de grond zijn gekomen. Zoek verbinding door in de regio en Europa kennis en ambities te delen. Samenwerking is fundamenteel in het profiteren van kansen, het versterken van het netwerk en het vergroten van de impact.

Bij het werken met Europa is financiering nooit het einddoel, het verwezenlijken van regionale ambities is dit wel. Gebruik Europa voor het uitwisselen van kennis, het uitbreiden van het netwerk, het verkrijgen van informatie en het ‘ophalen’ van extra euro’s. De randvoorwaarden in uw eigen organisatie bepalen uiteindelijk het succes in Europa.

Gebruik Europa voor het uitwisselen van kennis, het uitbreiden van het netwerk, het verkrijgen van informatie en het ‘ophalen’ van extra euro’s.

Tip 4: schakel de ERAC Europa Academy in

ERAC voelt de groeiende noodzaak van organisaties om meer grip op Europa te krijgen. Om een voorbeeld te geven: Provincie Gelderland heeft ons gevraagd om de ERAC Europa Academy te verzorgen. We leren medewerkers om Europese (financierings-)kansen te herkennen.

De training is op maat gemaakt en met de 30 jaar praktijkervaring van ERAC werken we interactief aan initiatieven uit de deelnemersgroep. Door het open karakter van de training komen eigen casuïstiek en vragen aan bod. Het idee is tenslotte om niet slechts mét elkaar te leren, maar zeker ook ván elkaar te leren.

De Europa Academy bij de Provincie Gelderland bestaat uit vier modules:

  • Introductie tot Europa
  • Europeaniseren van de organisatie
  • Verkenning van het Europese financieringslandschap
  • Werken in Europese projecten

We leren medewerkers om Europese (financierings-)kansen te herkennen.

Meer lezen?

In de reeks ‘Europa op de Kaart’ schetst ERAC een gericht plan van aanpak om ambities in Europa te verwezenlijken. Lees ook de andere delen van onze blogreeks:

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

Financiering van uw project zonder Nationaal Groeifonds?

Wat zijn de alternatieve financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten nu het Nationaal Groeifonds is uitgesteld?
Actueel

Naar een sterker en duurzamer Europa

In dit artikel deelt Sabine Zwaans haar inzichten over de belangrijkste bevindingen van het recent gepubliceerde negende cohesierapport van de…
Actueel

Gecoördineerde aanpak voor meer tempo in circulaire economie

De overgang naar een circulaire economie verloopt te traag. Een gezamenlijke en gecoördineerde aanpak is een van de noodzakelijke factoren…