Skip to main content

Adviseur – Lucas Berendsen

Bijna twee jaar geleden ging Lucas aan de slag als trainee bij ERAC. Hij had al de nodige praktijkervaring opgedaan tijdens zijn stage en inmiddels is hij uitgegroeid tot een bekwaam adviseur. Hoe bevalt dit hem eigenlijk? Wij vroegen hem om zijn ervaringen te delen over het werken bij ERAC.

Wat doe je dag in dag uit voor de klanten?

“Ik werk dagelijks aan de maatschappelijke transities en opgaven voor allerlei klanten. Het is niet dat wij de innovaties/oplossingen zelf bedenken of de techniek erachter ontwikkelen, maar wij maken deze oplossingen wel mogelijk door die partijen te helpen met ontbrekende financiering. En dat is mooi, want hiermee maken we echt impact. Het zijn meestal innovaties of nieuwe ideeën die nog niet winstgevend zijn. Dat komt pas later in het hele proces en dat betekent dat er bijna altijd kosten aan de voorkant nodig zijn. Wij identificeren projectideeën, koppelen deze aan publieke financiering (bv. Europese subsidies), vervolgens helpen we ook bij het aanscherpen van het project én het aanvragen van de financiering. Organisaties weten in het algemeen wel van het bestaan van subsidies, maar laten zich regelmatig afschrikken door alle regels en voorwaarden die ermee gepaard gaan. Daar kunnen wij ze gelukkig bij helpen. En zo helpen wij hun innovatieve project tot een succes te maken.

Afstemmen met de klant gebeurt geregeld telefonisch of via Teams, maar ik ga ook op klantbezoek. Zo had ik laatst een aantal sessies bij de Gemeente Amsterdam om projectideeën rondom het thema duurzaamheid op te halen. We kijken dan samen naar de kansrijkheid van ideeën.”

Welke vaardigheid heb je nodig als adviseur?

“Je moet vooral enthousiast zijn om bij te dragen aan de maatschappelijke transities die we op dit moment met elkaar meemaken. Hoe je dat doet, hangt af van je wensen en talenten. Waar de ene adviseur zich meer bezighoudt met de totstandkoming van een project, richt de ander zich meer op de controle en verantwoording achteraf. Er is niet één vaardigheid of eigenschap die per se vereist is. Al is nieuwsgierigheid wel erg handig.”

"Bij ERAC krijg je het gevoel dat je het verschil kan maken. Dat is een van onze kernwaarden.”

Hoe zit het met je verdere ontwikkeling bij ERAC?

“Tijdens je traineeship word je ingepland bij een groot aantal trainingen van de Academy. Ik denk dat ik in anderhalf jaar wel zo’n zes of zeven externe trainingen heb gevolgd. Sommige trainingen zijn zelfs meerdaags. Hierdoor merk je ook echt dat er in je geïnvesteerd wordt. Daarnaast zijn er nog interne trainingen die gegeven worden door collega’s. Ik vind het grote aanbod van de Academy wel één van de grote pluspunten van ERAC.”

Wat vind jij het allerleukst van jouw werk?

”Het gevoel dat je het verschil kan maken. Dat is een van onze kernwaarden. Je krijgt bij ERAC snel eigen verantwoordelijkheid. Dat is af en toe wel spannend, maar zo leer je wel snel. Daarnaast werk je iedere week voor meerdere klanten en projecten. Deze verscheidenheid zorgt ervoor dat je met veel verschillende werkomgevingen en personen in aanraking komt, daar leer je in het begin van je carrière veel van. Ook wordt het werk hierdoor nooit saai.”

Wat zou je toekomstige collega’s willen meegeven?

“Probeer vanaf de start in zoveel mogelijk keukens mee te kijken. ERAC is een bedrijf met een grote verscheidenheid aan specialismen, waarvan je vooral in het begin van je carrière ontzettend veel kan leren.”

Ook zo'n baan met impact?

Bekijk al onze vacatures

En solliciteer snel