Skip to main content

Adviseur – Neeltje Driessen-Fransen

Neeltje Driessen-Fransen is teamleider en adviseur bij ERAC. Wat maakt het volgens haar een fijne plek om te werken? En hoe zit het met de ontwikkelingsmogelijkheden binnen ERAC? Wij vroegen Neeltje om haar ervaringen te delen.

Hoe ben je bij ERAC terechtgekomen?

“Na een aantal jaar voor een subsidieadviesbureau te hebben gewerkt waar ik met name WBSO-aanvragen schreef, zag ik de vacature van ERAC voorbijkomen. Ik belde eigenlijk alleen voor meer informatie. Maar dat mondde uit in een sollicitatiegesprek. Het klikte meteen.”

Wat sprak je aan in de vacature?

“Dat ERAC in het volledige subsidielandschap is vertegenwoordigd. Aan de start bij programma-ontwikkeling tot en met de subsidieverantwoording. Met name het begeleiden van complexere subsidietrajecten en de staatssteun-onderwerpen spraken me aan. Ik heb Rechten gestudeerd, dus staatssteun vind ik erg interessant. Ik ben tijdens de coronaperiode begonnen en heb geen moment spijt. ERAC voelde en voelt nog steeds als thuiskomen. Iedereen is bereid om elkaar te helpen. Er is ruimte voor opbouwende kritiek en er heerst totaal geen apenrots of ellebogencultuur. Dat ‘één team één taak-gevoel’ maakt ERAC speciaal.”

Er is ruimte voor opbouwende kritiek en er heerst totaal geen apenrots- of ellebogencultuur.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Ik begin de dag met het bijpraten van onze trainee. Wat zou hij leuk vinden om te leren, loopt hij nog ergens tegenaan en hoe kan ik daarbij helpen? Daarna volgt een brainstorm met een innovatiecluster om het innovatieve karakter van Friesland te bevorderen. Vervolgens ga ik met iemand van Midpoint Brabant in overleg om een workshop voor te bereiden. In de workshop staat centraal: hoe ontwikkel je een project en hoe zoek je daar financieringsvormen bij? Daarna belt een klant me op met een vraag over staatssteun. Dat vergt nog wat gepuzzel. Vervolgens door naar een sollicitatiegesprek met een potentiële collega. Ik sluit de dag af met een vergadering waarin ik een klant help met het opzetten van een financieringsstrategie voor een – nu nog blanco – bedrijventerrein in Breda.”

Hoeveel projecten of klanten heb je?

“Momenteel heb ik ongeveer tien projecten lopen. Dat aantal schommelt per periode. Mijn team (projecten en subsidies) is het meest onderhevig aan pieken en dalen doordat we vaak met deadlines werken. Daarnaast heeft ons team een hoge doorstroom aan opdrachten. Door goed te plannen, met elkaar te blijven communiceren en het spreiden van verschillende soorten opdrachten proberen we de werkdruk beheersbaar te houden.”

Welke vaardigheden of eigenschappen heb je nodig om bij ERAC te werken?

“Het is belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Verder is het essentieel om er voor je collega’s te zijn. Ze verder helpen en ondersteunen als het nodig is. Ook niet onbelangrijk: weten hoe je dingen aan moet pakken en efficiënt kunt werken. We houden van aanpakkers en teamplayers.”

Hoe is de werksfeer bij ERAC?

“Die is heel fijn. Alles is gericht op de mens. Persoonlijke ontwikkeling en de werk- en privébalans staan hoog in het vaandel. Werkgeluk is dan ook een van de kernwaarden binnen ERAC. Daarnaast zijn er geen drempels en is iedereen bereid te helpen of bij te springen wanneer nodig. Je mening wordt gewaardeerd, of je nu stagiair of directeur bent. Maar iedereen is ook kritisch en dat is belangrijk. Daar word je alleen maar beter van.”

Binnen ERAC is kennisontwikkeling een groot goed. Wat zijn jouw ervaringen daarmee?

“Aangezien er geen opleiding bestaat voor veel functies in ons vakgebied, vinden we het bij ERAC belangrijk om mensen op te leiden. Dat merk je bijvoorbeeld aan de ERAC Academy, workshops en andere initiatieven. Om een voorbeeld te geven: vorig jaar vertrok een collega die veel kennis had van staatssteun. Ik vind het interessante materie, maar ik was er nog niet dagelijks mee bezig. Ik ben me samen met een collega helemaal gaan onderdompelen in dit specialisme. We hebben als doel gesteld: aan het einde van 2023 heeft ERAC een staatssteun-’servicedesk’ waar collega’s en klanten terecht kunnen voor allerlei vragen over het onderwerp. We willen ook trainees erbij betrekken om die kennis op te bouwen en te borgen binnen de organisatie.”

Wat wil je meegeven aan je toekomstige collega’s?

“Bij ons vind je leuke projecten waarin je zelf de regie hebt. Als teamleider werk ik samen met twaalf collega’s: die krijgen van mij alle vrijheid. Dat vertrouwen is een belangrijk goed bij ERAC. Verder is er veel mogelijk als het gaat om je carrière. Als je erachter komt dat je beter past bij een ander team, dan gaan we dat gewoon onderzoeken. Kortom: wil je met plezier werken, samen met collega’s die je waarderen? Dan is ERAC een fijne plek!”

Ook zo'n baan met impact?

Bekijk al onze vacatures

En solliciteer snel