Skip to main content

Actueel

EU-Beleidsonderzoek: helderheid in het digitale tijdperk

Bij ERAC gaat het om meer dan alleen financiële ondersteuning. Onze missie is om het verschil te maken door het meeste te halen uit iedere euro, zodat we met elk project bijdragen aan een duurzame of innovatieve toekomst van Nederland én Europa. Daarom bieden wij ook doelgericht onderzoek als solide basis voor strategische besluitvorming met betrekking tot nieuwe investeringen of het maken van de juiste keuzes. In dit blogartikel vertelt adviseur dr. Mignon Schichel hoe zij, samen met haar collega’s, het EU-digitaliseringsbeleid onder de loep nam, de juiste vragen stelde en de complexe informatie ordende.

Mignon:”European and Regional Affairs Consultancy, daar staat ERAC voor. Wie eerder met ons heeft samengewerkt of ons al langer volgt, weet dat wij ondersteuning bieden rondom alles in de (Europese) subsidiewereld. Van aanvraag tot en met beheer en afronding van een project. Maar onze naam zegt het al, we doen nog veel meer dan dat. Je kunt bij ons terecht voor allerlei vragen rondom ‘European Affairs’. Wat houdt dat dan in? En wat doe ik hier zoal na mijn werk in de onderzoekswereld? Onderzoeksopdrachten bijvoorbeeld!

De opdrachten zijn zo divers als de ERAC’ers en onze opdrachtgevers zelf. Zo evalueren we bijvoorbeeld beleid, waarbij mijn onderzoeksvaardigheden goed van pas komen. Maar ook bij het inventariseren van beleid zijn deze waardevol. Recentelijk brachten wij, in opdracht, het EU-beleid omtrent digitalisering in kaart. Aan de ene kant een wat minder ‘typische’ opdracht voor ERAC, aan de andere kant extra leuk omdat ik nu weer een soort onderzoek uitvoerde. Voor onze opdrachtgever stonden de volgende vragen centraal: Wat doet de EU al op dit onderwerp, welke wetten komen eraan, en welke financieringskansen liggen er op dit gebied? Een opdracht waar mijn collega’s en ik ons graag in vastbeten! Hoe pakken we zoiets dan aan?

De vraag achter de vraag
Het staat voorop dat digitalisering niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. In alle aspecten van ons leven hebben digitale toepassingen een plek gekregen. Een simpele Google search naar ‘EU’ en ‘digitaal’ zou, behalve van weinig toegevoegde waarde, dan ook helemaal niet zo simpel zijn. Je ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Zodoende bestond de beginfase van ons onderzoek uit het achterhalen welk doel ons uiteindelijke rapport moest dienen. Oftewel: met welk doel gaan we iets over digitalisering in de EU zeggen? Bij ERAC vinden we het altijd belangrijk de vraag achter de vraag te identificeren. Onze zoektocht is hierdoor in deze opdracht zowel qua doelgroep, doelstelling als ook geografisch gebied toegespitst.

Kapstok
Allereerst kozen we verschillende zoektermen die ons naar eindeloze pagina’s leidden vol wetten, voorstellen en herzieningen van wetten op verschillende onderwerpen gerelateerd aan digitalisering. Uitgebreid zoeken, maar wel gericht. Dit leidde onder andere tot een grondige analyse van het Europese Digitale Decennium Kader en het verbinden ervan met de specifieke vraag van de opdrachtgever. Het uiteindelijke kader gebruikten we als kapstok om alle informatie te ordenen.  Welke prioriteiten zijn er, welke wetten zijn van toepassing of worden binnenkort aangenomen, hoe gaat implementatie in zijn werk? Er is bijvoorbeeld een verschil tussen ‘Verordeningen’ en ‘Richtlijnen’ in de wijze waarop en termijn waarbinnen een EU-lidstaat deze moet omzetten naar nationaal beleid. Wij stipten dit soort zaken aan evenals de datum inwerkingtreding. De timing en de manier waarop de wetgeving in de praktijk wordt gebracht, kunnen namelijk belangrijk zijn voor bedrijven en organisaties die moeten voldoen aan deze EU-regelgeving en zich moeten voorbereiden op mogelijke veranderingen in het nationale beleid.Uiteraard vulden wij ons onderzoek aan door interviews met stakeholders te houden om onze informatie verder te verdiepen.

Verder inventariseerden we welke netwerken binnen de EU bestaan waar stakeholders bij kunnen aansluiten om op de hoogte te blijven van, en eventueel invloed uit te oefenen op, ontwikkelingen. Tot slot analyseerden we ook financieringsmogelijkheden gerelateerd aan digitalisering, inclusief de regels en voorwaarden om te bepalen welke kansen relevant waren voor onze doelgroep. Zo beantwoordden we de vragen van onze opdrachtgever, brachten we structuur aan in de kluwen aan informatie, en maakten concrete aanknopingspunten voor de doelgroepen bekend.

Wegwijs in EU-beleid
Één van de uitdagende kanten van werken bij ERAC is dat ik er ook mijn onderzoeksvaardigheden kan toepassen in de praktijk. Ik kan niet alleen een mooi rapport of mooie presentatie opleveren, maar echt de impact van ons werk zien. Of het nu gaat om het helpen van een organisatie bij het benutten van financieringsmogelijkheden voor een waardevol project, of zoals in dit geval, het bieden van helderheid in het complexe landschap van EU-beleid. Bij dit soort onderzoeksopdrachten leveren we kant-en-klare presentaties en rapporten. Onze opdrachtgevers waarderen niet alleen de duidelijke inhoud, maar ook onze transparante aanpak. Hierdoor kan het rapport direct in actie worden omgezet, zonder dat onze begeleiding noodzakelijk is. Het gaat niet alleen om het opleveren van een mooi eindproduct waar we trots op zijn, hoewel dat altijd ons streven is. Het is vooral tof om te zien hoe ons werk echt een verschil maakt in de praktijk.”

Heeft u een vraag of ziet u door de bomen het bos niet meer in EU-beleid? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres! Neem gerust contact met ons op via 073 – 700 03 40 of via info@erac.nl.

Meer artikelen

Actueel

Europese verkiezingen: perspectieven en kansen

Met de Europese verkiezingen is het nu meer dan ooit relevant om de rol van de EU voor Nederland te…
Actueel

Versterk brede welvaart in uw regio: Praktische tips voor succes met de Regio Deal

Ontdek praktische tips van adviseur Marijn van Zanten om met uw voorstel het beste uit de Regio Deal te halen.
Actueel

Regioversnellers voor een succesvolle transitie naar een circulaire economie

Een inspirerend blog voor alle regionale intermediaire partijen en overheden die zich inzetten om de circulaire transitie te faciliteren.