Skip to main content

Actueel

Dit betekent de ‘Europese troonrede’ over de Staat van de Unie voor u

Digitale transitie binnen Europa, wetgeving voor cyberveerkracht en plannen voor emissiereductie. Belangrijke thema’s. Zéker als u te maken hebt met Europese programma’s hierover of als u regelingen daarvoor wilt benutten. Alledrie kwamen ze aan bod tijdens de jaarlijkse toespraak over de Staat van de Unie. In dit blog bespreekt adviseur Dionne Klaessen deze thema’s die mogelijk ook uw organisatie raken.

Terugblik en visie
Op 15 september 2021 heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de jaarlijkse toespraak over de Staat van de Unie uitgesproken. In deze speech blikt de Commissievoorzitter terug op het afgelopen jaar en presenteert zij uitdagingen en beleidsplannen voor het komende jaar. De toespraak is in feite een Europese troonrede.

Algemene tendens
Von der Leyen reflecteerde op een crisisjaar voor gezondheid, economie en klimaat. Ze benadrukte het belang van één Europa om deze uitdagingen samen het hoofd te bieden. Ook keek ze vooruit met de plannen die de Europese Commissie in het komende jaar wil realiseren. Veel thema’s uit het werkprogramma van de Europese Commissie komen voort uit deze toespraak. Daarom bespreek ik drie thema’s die op de agenda staan in Europa. Deze thema’s zie ik namelijk terugkomen in mijn dagelijks leven én in mijn werk als uw adviseur bij ERAC.

1. Europese digitalisering: technologische onafhankelijkheid
De digitale transitie is het afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen als gevolg van de pandemie. Ga maar eens na. Waar je eerst iedere dag naar kantoor ging, werk je nu wellicht een groot deel vanuit huis, net als ik. In no-time ontstond een digitaal alternatief voor vergaderingen, brainstormsessies en zelfs voor borrelen met collega’s. Ook andere bedrijven werkten in versneld tempo aan digitale mogelijkheden. Zo kon ik op de bank genieten van een diner bereid door een goed restaurant uit mijn buurt en tegelijkertijd een concert digitaal bijwonen.

Dit is een belangrijk onderwerp in de toespraak van Von der Leyen én op de Europese agenda. Want hoe zorgen we ervoor dat die transitie zich ontwikkelt volgens Europese regels en waarden? De Europese Commissie wil daarom nu doorpakken, om de technologische onafhankelijkheid van Europa te beschermen.

2. Cyberveerkracht: wetsvoorstel gemeenschappelijke normen
We gebruiken ook meer digitale toepassingen. Daarbij hoort focus op cyberveiligheid. Ik moet bijvoorbeeld steeds vaker persoonlijke gegevens invullen om toegang te krijgen tot digitale accounts van webshops, banken en de overheid. Tegelijkertijd hoor ik regelmatig over ddos-aanvallen, datalekken en hackers, waar ik zelf weinig tegen kan doen. Daarom is het hard nodig dat de EU hieraan werkt.

Er komt komend jaar een Europees wetsvoorstel over gemeenschappelijke normen. Deze normen worden vastgelegd in een nieuwe Europese wet voor cyberveerkracht.

3. Green Deal: emissiereductie ‘Fit for 55’
Als jongvolwassene ben ik begaan met mijn omgeving, daarom werk ik ook bij ERAC. Ik besef welke gevolgen de klimaatveranderingen hebben voor toekomstige generaties. En ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen om dit tegen te gaan. Zo koop ik lokaal en bewust, reis ik naar kantoor met het ov en eet ik minder vlees. Ook in de toespraak van Von der Leyden passeerde het klimaat de revu.

Vorig jaar presenteerde Von der Leyen al de plannen om in 2030 een emissiereductie van 55% te behalen, met de Green Deal. Ondertussen is dit wettelijk vastgelegd op Europees niveau. Von der Leyen benadrukte nogmaals de urgentie hiervan om klimaatverandering tegen te gaan. Ze hoopt dat het Europees Parlement en de lidstaten het ‘Fit for 55’-pakket van maatregelen van Frans Timmermans overnemen om op die manier de ambities rond klimaatverandering door te zetten.

Europa is belangrijk voor uw organisatie
Onderwerpen die nu op de Europese agenda staan, worden ook in Den Haag besproken en zijn uiteindelijk van invloed op lokaal en regionaal beleid. Bijvoorbeeld: als de klimaatmaatregelen uit de Green Deal in Den Haag zijn goedgekeurd en doorgevoerd, zijn ze ook van toepassing in Nederland. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen die zich in Brussel afspelen.

ERAC helpt u graag
Bent u tijdig op de hoogte van plannen en ambities van de Europese Commissie, dan kunt u snel reageren en anticiperen. Zo profiteert u als organisatie van kansen en komt u niet voor verrassingen te staan. Wilt u weten wat Europa voor uw organisatie betekent? ERAC kan u ondersteunen bij uw Europese ambities en doelstellingen. Wij helpen u graag bij het opstellen van concrete, strategische en uitvoerbare plannen.

Contact
Hebt u vragen bij dit artikel of wilt u direct advies? Neem gerust contact met mij op, via 06-42090546 of DionneKlaessen@erac.nl.

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

Versterk brede welvaart in uw regio: Praktische tips voor succes met de Regio Deal

Ontdek praktische tips van adviseur Marijn van Zanten om met uw voorstel het beste uit de Regio Deal te halen.
Actueel

Regioversnellers voor een succesvolle transitie naar een circulaire economie

Een inspirerend blog voor alle regionale intermediaire partijen en overheden die zich inzetten om de circulaire transitie te faciliteren.
Actueel

Het 9e Cohesieforum: Een reflectie op Europees samenwerkingsbeleid

Pieter Liebregts deelt zijn inzichten na het 9e Cohesieforum en legt uit waarom regionale focus noodzakelijk is voor een sociaaleconomisch…