Skip to main content

Europese euro’s op Nederlandse bodem

Zo benut u data voor uw positionering in Europa.

Hebt u inzichtelijk welke Europese subsidies de afgelopen jaren binnen uw grondgebied en/of organisatie zijn verworven? Deze informatie helpt u om tijdig in te spelen op alle nieuwe programma’s die vanuit Brussel uw kant op komen. Ontdek hoe u data kunt inzetten voor uw positionering in Europa.

Hebt u inzichtelijk welke Europese subsidies de afgelopen jaren in uw regio zijn verworven? Essentiële informatie, want die helpt u om tijdig in te spelen op alle nieuwe programma’s die vanuit Brussel uw kant op komen. Ontdek hoe u data kunt inzetten voor het financieren van de energieopgave.

Sinds 2014 monitort ERAC alle Europese subsidie die wordt uitgekeerd aan projecten in Nederland. Door onze analyses bepaalt u gefundeerd de positionering van uw organisatie in het Europese financieringslandschap. Want onze ervaring leert: het verleden is geen garantie voor succes, maar wel een zinvol fundament.

Zo werkt de ERAC-monitor
De ERAC-monitor categoriseert alle projecten naar een aantal thema’s (bijv. economische sector) en de locatie van de ontvangende organisatie. Deze monitor is ontstaan vanuit een vaak gebruikt credo in de bètawetenschappen: ‘meten is weten’. In dit data-tijdperk en met de start van de nieuwe Europese programmaperiode relevanter dan ooit. Met deze gegevens geven we verschillende decentrale overheden al jarenlang inzicht in welke thema’s op hun grondgebied Europese financiering ontvangen, welke organisaties daarbij betrokken zijn en uit welke programma’s deze financiering komt.

Met deze gegevens geven we verschillende decentrale overheden al jarenlang inzicht in welke thema's op hun grondgebied Europese financiering ontvangen, welke organisaties daarbij betrokken zijn en uit welke programma's deze financiering komt.

Lucas Berendsen

Europees geld in Nederland: grote regionale verschillen
Toen de Europese programmaperiode 2014-2020 op volle toeren draaide, onderzochten we voor de NOS welke Europese euro’s waar in Nederland terechtkomen. Daaruit bleek dat er grote regionale verschillen zijn in het aanboren van Europees geld. Dit nieuws haalde zelfs het achtuurjournaal. Nu we aan het einde van deze Europese begrotingsperiode zijn en de nieuwe programmaperiode begint, is het tijd om opnieuw de balans op te maken.

Kerncijfers ERAC-monitor 2014-2020 (peildatum 1 september 2021)
In de afgelopen programmaperiode is bijna € 8,6 miljard Europese subsidie toegekend aan 16.503 verschillende organisaties in Nederland. Deze euro’s zijn verdeeld over 25.125 verschillende projecten. De meeste Europese subsidie is geland in de provincie Zuid-Holland, maar als we kijken naar subsidie per inwoner dan staat Groningen bovenaan. Als we inzoomen op lokaal niveau zien we dat de universiteitsgemeenten met kop en schouders boven andere Europese-subsidieontvangers uitsteken. Dat heeft er uiteraard mee te maken dat er veel geld beschikbaar is voor onderzoek en onderwijs.

Horizon2020 de absolute koploper
Van al deze euro’s komt maar liefst 60,27% uit het grootste Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie: Horizon2020. Dit programma is erop gericht om het concurrentievermogen van Europa te vergroten door innovaties op de markt te brengen.

De meeste projecten (42,80%) zijn uitgevoerd onder het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het ESF is het oudste structuurfonds en is 65 jaar geleden opgericht om arbeiders uit de kolen- en staalindustrie om te scholen. Vandaag de dag ondersteunt het ESF vooral human capital- en werkgelegenheidsprojecten.

Er staan een aantal belangrijke transities op de Europese agenda die het landelijk en uiteindelijk regionaal beleid beïnvloeden.

Lucas Berendsen

Grote dominantie universiteiten
Van alle organisaties halen universiteiten verreweg de meeste Europese subsidie binnen, namelijk ruim een derde. Van de tien organisaties die het meeste geld in Brussel ophalen, zijn er negen een universiteit. Technische Universiteit Delft spant de kroon met € 335 miljoen, verdeeld over 577 projecten.

Het Nederlandse mkb kreeg ruim € 1,4 miljard aan Europese subsidie. Dat laat direct zien dat Europese subsidie niet alleen voor de grote organisaties bestemd is, maar dat iedereen hier aanspraak op kan maken.

Subsidiekansen voor uw organisatie
De euro’s uit de afgelopen programmaperiode zijn verdeeld en de eerste calls van de nieuwe periode zijn ondertussen open. Er staan een aantal belangrijke transities op de Europese agenda die het landelijk en uiteindelijk regionaal beleid beïnvloeden. Zo krijgt elke organisatie de aankomende jaren te maken met de energietransitie, cybersecurity en digitalisering. Onderwerpen waar in de nieuwe Europese begroting ruimte voor is gemaakt en waarvoor uw organisatie dus financiering kan krijgen.

Zo brengt monitoring uw organisatie verder
Als u weet welke Europese subsidies de afgelopen jaren binnen uw grondgebied en/of organisatie zijn verworven, dan kunt u tijdig inspelen op alle nieuwe programma’s die vanuit Brussel uw kant op komen. Zie deze kennis als een nulmeting die richting geeft aan de prioritering van verschillende thema’s, die informatie geeft over welke partners aangesloten kunnen worden en die inzicht geeft welke programma’s u kunt benutten.

Zo zet u data optimaal aan het werk in het belang van uw organisatie. Wilt u weten wat dit u oplevert? Neem gerust contact met mij op via lucasberendsen@erac.nl of 06 46 28 34 58 voor een (digitale) kop koffie.

Nieuwsoverzicht

Meer weten over dit onderwerp?

Wij beantwoorden al uw vragen.

Neem contact op

Meer artikelen

Actueel

Optimaliseer uw subsidieverantwoording en bescherm het imago van uw organisatie

Voorkom problemen met subsidieverantwoording en zorg voor een vlekkeloos traject, Adviseur Sharon Struijcken geeft tips.
Actueel

ERAC kondigt directiewissel aan met William van den Bungelaar aan het roer

5 februari 2024, ERAC kondigt directiewissel aan. Huub Smulders, algemeen directeur, draagt het stokje over aan William van den Bungelaar.
Actueel

STEP-initiatief, een volgende stap om Europa’s strategische autonomie te versterken.

Adviseur Steven Berens licht toe hoe dit initiatief niet alleen invloed heeft op de koers van Europa's technologische positie, maar…