Skip to main content

Actueel

Van 85 pagina in de shredder, naar cum laude afstuderen en een baan!

De afstudeerstage is een spannend moment waarop je de stap maakt van student naar professional. Het schrijven van een masterscriptie kan deze ervaring nog groter maken. Sander Elemans vond bij ERAC een plek om stage te lopen. Hoewel niet alles perfect was tijdens de stage, kon Sander genoeg ondersteuning krijgen bij zijn afstudeeronderzoek over de Europeanisering bij Nederlandse gemeenten. Dit resulteerde in een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift én een baan.

Een stap richting een professionele toekomst

Je afstudeerstage: het moment waarop je de overstap maakt van student naar professional. Alsof dat nog niet groot genoeg is, komt bij een afstudeerstage ook nog het schrijven van een masterscriptie kijken. Toen ik begon aan mijn afstudeertraject, moet ik toegeven dat ik het best spannend vond. Het schrijven van essays voor hoogleraren is namelijk iets anders dan het meeschrijven aan adviezen voor klanten.

Gelukkig bleek ERAC een fijne plek om stage te lopen. Ik werd goed begeleid bij het meewerken aan projecten en ontving veel ondersteuning bij het schrijven van mijn scriptie. Bij het binnenlopen op de eerste dag kwam ik meteen Marco, mijn inhoudelijk stagebegeleider, tegen. Hij nam echt de tijd om kennis te maken met mij. We hadden meteen een klik, want als oud-beurshandelaar en hobbymatig belegger kunnen we uren met elkaar over de beurs en aandelen praten.

Ik werd ook voorgesteld aan Robert, die alles rondom het stageproces regelde en mijn aanspreekpunt was binnen de organisatie. Mijn focus binnen ERAC zou komen te liggen op de financiële instrumenten. Logisch, aangezien het onderwerp van mijn afstudeeronderzoek de governance bij revolverende was. Ik mocht 50% van mijn tijd besteden aan het schrijven van mijn scriptie en de andere helft aan het meeschrijven van adviezen om praktijkervaring op te doen. Een perfecte combinatie van tijd voor mijn afstudeeronderzoek en het opdoen van werkervaring als financieel adviseur!

ERAC is een bedrijf dat 'handen uit de mouwen' en 'de mens achter de zakelijke afspraak' serieus neemt.

Impact maken als stagiair bij ERAC

ERAC is een bedrijf dat ‘handen uit de mouwen’ en ‘de mens achter de zakelijke afspraak’ serieus neemt. Ik werd als stagiair volledig opgenomen in een aantal interessante projecten, zoals het maken van een MKBA voor een warmtenet, het ondersteunen bij een kapitaalmarktonderzoek en het meeschrijven aan een advies voor de herpositionering van een aantal revolverende fondsen. Alhoewel dit op het eerste gezicht uitdagende projecten waren, lukte het ons met de hulp van mijn collega’s om aan de opdracht te voldoen en de klant tevreden te stellen. Het was ook een geweldige kans om alles wat ik eerder had geleerd in de praktijk toe te passen. Dit gaf mij veel voldoening, want wie wil er nou niet samen zorgen voor impact? Het was bovendien motiverend dat ik mijn voorkeuren qua werkzaamheden kon aangeven en dat mijn bijdrage door ERAC als erg waardevol werd ervaren.

Van plan naar praktijk

Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik had het idee om fondsbeheerders van revolverende fondsen te interviewen voor mijn afstudeeronderzoek, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel velen het onderwerp absoluut relevant vonden, was het tegelijkertijd erg gevoelig, dus de respons was simpelweg te laag. Daarom moest ik helaas concluderen dat dit onderwerp niet haalbaar was en dat het beter was om opnieuw te beginnen met een ander onderwerp. Extra zuur was daarbij dat al het werk dat ik reeds verzet had (circa 85 kantjes) praktisch waardeloos was geworden. Ik kan je vertellen: op zo’n moment zit je er wel echt even doorheen.

Beloning voor harde werk: publicatie en cum laude afstuderen

Gelukkig kon ik snel met mijn nieuwe onderwerp, Europeanisering bij Nederlandse gemeenten, aan de slag en was ERAC er om mij te ondersteunen. Als de enige in Nederland die informatie heeft over het aantal Europese subsidies dat iedere gemeente ontvangt, had ik toegang tot een unieke dataset. En ze gaven me ook extra tijd om eraan te werken! Uiteindelijk resulteerde mijn inspanning in een publicatie samen met mijn hoogleraar in een wetenschappelijk tijdschrift en een 8,5 als eindcijfer. Dankzij dit cijfer was mijn wens om cum laude af te studeren voor mijn master een feit.

Bovendien kreeg ik ook de kans om na mijn afstuderen als trainee bij ERAC aan de slag te gaan, waar ik uiteraard enthousiast op inging. Van 85 pagina’s in de shredder, naar cum laude afstuderen en een baan bij ERAC.  Ik kijk terug op een tijd vol plezier en waardevolle ervaringen die ik absoluut niet had willen missen. En ik ben natuurlijk enorm blij dat ik het ERAC-team kan blijven versterken!

Meer artikelen

Actueel

Europese verkiezingen: perspectieven en kansen

Met de Europese verkiezingen is het nu meer dan ooit relevant om de rol van de EU voor Nederland te…
Actueel

Versterk brede welvaart in uw regio: Praktische tips voor succes met de Regio Deal

Ontdek praktische tips van adviseur Marijn van Zanten om met uw voorstel het beste uit de Regio Deal te halen.
Actueel

Regioversnellers voor een succesvolle transitie naar een circulaire economie

Een inspirerend blog voor alle regionale intermediaire partijen en overheden die zich inzetten om de circulaire transitie te faciliteren.