ERAC ondersteunt luchtreinigingssysteem in de strijd tegen corona

In deze roerige tijden maken onze adviseurs graag het verschil. Onlangs hielpen we AerSMASH om in heel korte tijd een financieringsaanvraag op te stellen. Dit bedrijf produceert luchtreinigingssystemen die het SARS-CoV-2-virus uit de lucht halen. Het systeem is specifiek bedoeld voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen om daar het risico op besmetting te verlagen. ERAC-adviseur Jelmer Sturm licht toe.

Kun je uitleggen wat AerSMASH precies doet?

“Dit bedrijf uit Noord-Nederland maakt luchtreinigingssystemen die schadelijke bacteriën, schimmels en virussen uit de lucht halen. De systemen worden nu vooral gebruikt voor het vers houden van vis en groente. Deze producten bederven door schimmels en bacteriën in de lucht. Het AerSMASH-systeem neutraliseert deze, zodat de producten langer houdbaar zijn.”

Het vers houden van voedsel is iets heel anders dan het tegengaan van een virus. Hoe werkt dit precies?

“Gek genoeg zitten er veel overeenkomsten tussen. Virussen en bacteriën verspreiden zich namelijk allebei via de lucht. Het huidige indammingsbeleid richt zich vooral op het tegengaan van verspreiding via menselijk contact. Bijvoorbeeld via de handen. Maar het virus verspreidt zich ook via de lucht. Mensen die het coronavirus hebben opgelopen, verspreiden het virus via de lucht door hun ademhaling. Iemand anders kan het virus vervolgens inademenen en ziek worden. Voornamelijk mensen met een lagere weerstand zijn hier kwetsbaar voor.”

Het huidige beleid richt zich vooral op het tegengaan van verspreiding via menselijk contact. Bijvoorbeeld via de handen. Maar het virus verspreidt zich ook via de lucht.

Hoe kunnen de luchtreinigingssystemen bijdragen om de verspreiding van het coronavirustegen te gaan?

“Het AerSMASH-systeem ‘breekt’ door middel van geprogrammeerd plasma de moleculaire verbindingen tussen virussen en schimmels. Daarna zijn deze onschadelijk. Vanuit een aantal wetenschappelijke onderzoeken en beproevingen weten de inititiatiefnemers achter AerSMASH dat dit principe ook voor het SARS-CoV-2-virus werkt. De komende drie maanden gaan de initiatiefnemers een aantal modificaties doen aan het reinigingssysteem. Om honderd procent zeker te weten dat het systeem effectief is, laten ze dit vervolgens testen door een onafhankelijk expertisecentrum op het gebied van virussen.”

En als de testen uitwijzen dat deze module inderdaad het virus uit de lucht kan zuiveren?

“Dan biedt dit natuurlijk grote mogelijkheden voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Hier bevinden zich namelijk relatief veel mensen met een kwetsbare gezondheid. Daarnaast is het ook belangrijk om zorgpersoneel goed te beschermen tegen het virus, omdat zij hard nodig zijn op dit moment.”

Wanneer de testen uitwijzen dat deze module inderdaad het virus uit de lucht kan zuiveren, biedt dit grote mogelijkheden voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen.

Wat was de rol van ERAC in dit project?

“Het opstellen en het afronden van de financieringsaanvraag voor het Horizon 2020 SME-instrument. En dat in een recordtijd! De Europese Commissie biedt namelijk versnelde toegang tot de Europese financieringsmogelijkheden voor bedrijven met een product dat een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen het virus. Normaal gesproken kost het schrijven van zo’n aanvraag ongeveer drie maanden, nu hadden we slechts drie dagen. Samen met de initiatiefnemers achter AerSMASH en een team van vier ERAC’ers is dit gelukt!”

De aanvraag is ingediend. En nu?

“Naar verwachting weten we na twee maanden of de aanvraag gehonoreerd wordt.”

Hoe was het om mee te werken aan dit project?

“Als adviseur is het mijn drive om mijn kennis en vaardigheden in te zetten op de plek waar het er toe doet. Met de slagkracht van een Europees financieringsinstrument versnellen we de ontwikkeling en de commercialisatie enorm. Het geeft veel voldoening om met slimme ondernemers samen te werken om innovatieve producten te lanceren die een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de corona-pandemie.”

Lees hier meer over het luchtreinigingssysteem van AerSMASH. 

Meer weten over dit onderwerp?

Wij beantwoorden al uw vragen.

Neem contact op