Skip to main content

Actueel

Terugblikken op 2022: deze blogs werden het vaakst gelezen

Afgelopen jaar vierde ERAC haar 30-jarige jubileum. Veel tijd om daar bij stil te staan hadden we niet, we adviseerden en ondersteunden namelijk op grote schaal bij talloze projecten die bijdragen aan een groenere wereld en een sterkere economie. Ook online deelden onze experts hun kennis van alle facetten ons werk.

In diverse blogs gaven ze uitleg over uiteenlopende onderwerpen, zoals de voortgangsrapportage, Europese regelingen en de Green deal. Bij elkaar vormen deze artikelen een schat aan informatie voor iedereen die zich bezighoudt met regionale ontwikkeling en Europese samenwerking. In de laatste post van dit jaar delen we daarom nog een keer onze best gelezen artikelen uit 2022.

Zijn subsidies wel rendabel voor Nederland

De Algemene Rekenkamer vraagt zich af of de besteding van Europese subsidies Nederland wel voldoende vooruit helpt. Geen van onze collega’s twijfelt hierover. Subsidieregelingen zijn krachtige instrumenten waarmee de meest fantastische, innovatieve en duurzame ontwikkelingen worden gestimuleerd. Deze mening is niet gebaseerd op ervaring of gevoel, maar op data. Het ERAC monitoringssysteem toont namelijk overduidelijk de toegevoegde waarde van Europa aan. Robert Smeets legt u in dit blog hier meer over uit.

Lees meer

Europese kansen: met de juiste kennis liggen ze voor het grijpen – ERAC

Met verschillende regelingen stimuleert de EU regio’s al jaren op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Toch worden de door Europa geboden kansen niet in alle regio’s aangegrepen, met grote regionale verschillen als gevolg. Wat daarvan de oorzaak is en hoe deze verschillen te verkleinen? Je leest het in deze blog, geschreven door adviseur Sander Potters.

Lees meer

Belang van de voortgangrapportage

Tijdens haar eerste werkdag bij ERAC maakte adviseur Nicky Pullens kennis met de term ‘VGR’: de voortgangsrapportage. Inmiddels kent ze als geen ander het belang van zo’n VGR voor organisaties die gebruik maken van de EFRO subsidie. Nicky stond in haar ERAC carrière al meerdere ondernemers bij tijdens het invullen van deze rapportage. De belangrijkste lessen deelt ze met u in deze blog.

Lees meer

Zo voorkomt u administratieve blunders bij een ESF-aanvraag – ERAC

Het schrijven van een subsidieaanvraag voor het Europees Sociaal Fonds (ESF) levert weinig problemen op. Dat is makkelijk miljoenen binnenhalen, zou je zeggen. Dat klopt, maar de verantwoording is wél ingewikkeld en behoorlijk tijdrovend. Hoe voorkomt u als gemeente of organisatie het mislopen van uw ESF-gelden? ERAC-adviseur Jordy van Homelen legt uit.

Lees meer

Interreg-aanvraag: 3 tips voor een goede voorbereiding

Er ligt een kwart miljard euro te wachten op organisaties werkzaam op Duits en Nederlands grensgebied. Afgelopen april werd namelijk Interreg VI DE-NL opengesteld. Hoe weet u of u gebruik mag maken van deze financiële middelen en waar moet u rekening mee houden als u voor het eerst gebruik wil maken van Interreg? ERAC-adviseur Stéphanie Woldringh geeft drie tips.

Lees meer

100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030

De klimaatdoelen van Europese Green Deal vormen voor veel Europese steden een grote uitdaging. De ‘EU Cities Mission’ ondersteunt hierbij door een selectie van 100 steden te helpen om al in 2030 klimaatneutraal te kunnen zijn. De deelnemende steden fungeren als experimenteer- en innovatiehubs zodat andere (niet deelnemende) steden daarvan kunnen leren en profiteren. Eén van de geselecteerde steden is Den Haag. Adviseur Willem Jaspers licht toe wat dit betekent voor de Gemeente Den Haag.

Lees meer

Meer artikelen

Actueel

Het 9e Cohesieforum: Een reflectie op Europees samenwerkingsbeleid

Pieter Liebregts deelt zijn inzichten na het 9e Cohesieforum en legt uit waarom regionale focus noodzakelijk is voor een sociaaleconomisch…
Actueel

ERAC versterkt haar team van partners

19 april 2024. ERAC kondigt met trots aan dat Jolande Wijman, Sharon Struijcken en Anne Sampson zijn toegetreden als aandeelhouders.
Actueel

Financiering van uw project zonder Nationaal Groeifonds?

Wat zijn de alternatieve financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten nu het Nationaal Groeifonds is uitgesteld?